Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Dani otvorenih vrata 2017 - Izvještaj o provedbi

Objavljeno: 02.06.2017 u 08:19
Dani otvorenih vrata 2017 - Izvještaj o provedbi
Udruga Srce je i ove godine otvorila svoja vrata za brojne zainteresirane građane u cilju prezentacije svojih aktivnosti i program. 25., 26. i 27. svibnja.

25 svibnja 2017. godine

INTEGRATIVNA RADIONICA IZRADE IGRAČAKA „IGRAČKU IZRADI - DJECU IZNENADI“

U aktivnosti su sudjelovali učenici SŠ Dragutina Stražimira u pratnji profesora  i članovi Udruge.  Tijekom radionice volonteri su pružali podršku osobama s invaliditetom u pripremi drvenih elemenata (ručno brušenje, bojanje, lijepljenje) te konačnu pripremu i pakiranje edukativnih igračaka. Radionica je završila zajedničkim druženjem i zakuskom. Uključivanjem učenika u ovakve volonterske aktivnosti u zajednici potiče se i razvija društvena solidarnost te se pridonosi stimulativnom okruženju za osobe s invaliditetom i mogućnostima za njihov osobni rast i razvoj.

Galerija

PREZENTACIJA PROGRAMA „KLUB SRCE“

Program „Klub Srce“ provodi se već šest godina, a prezentacijom programskih rezultata svi zainteresirani građani, članovi, volonteri Udruge, programski partneri i suradnici upoznati su s benefitima programa te je javnost istovremeno osviještena o potrebama daljnjeg  osiguravanja sredstva za stručnu podršku jer je omjer troška i koristi od ulaganja u razvoj kompetencija i profesionalizaciju Udruge koja je već ostvarila značajne koristi za zajednicu, iznimno povoljniji nego da se iznova ulaže u nove udruge ili institucionalne kapacitete ustanova koje bi trebale provoditi slične programe u kontekstu socijalnog planiranja i prevencije institucionalizacije, što je preduvjet uspjeha reforme socijalne politike. Tijekom prezentacije programa svi sudionici imali su priliku pogledati kratki film o samom programu koji je dostupan na YouTube kanalu Udruge Srce - https://youtu.be/t4MjDq4OWeA

26. svibnja 2017. godine

INKLUZIJA U ZAJEDNICI

Udrugu Srce u sklopu ove aktivnosti posjetili su djeca predškolske dobi iz partnerskih dječjih vrtića za koje su članovi Udruge pripremili natjecanje u Slovarici i Tangramu, drvenim igračkama koje su izradili sami uz podršku volontera. Podijeljeni u nekoliko ekipa zajedno s članovima Kluba Srce u određeno vrijeme nastojali su složiti što više riječi i oblika. Na kraju natjecanja svim ekipama dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje i osvojena mjesta. Na ovaj način djeca su imala priliku upoznati se s radom Udruge, a zajednička radionica doprinijela je prihvaćanju invaliditeta kao dijela ljudske raznolikosti.

Galerija

OKRUGLI STOL „INKLUZIJA I POLOŽAJ DJECE S TEŠKOĆAMA U ZAJEDNICI“

Okrugli Stol na temu "Inkluzija i položaj djece s teškoćama u zajednici" održao se u Gradskoj vijećnici. Na okruglom stolu sudjelovali su roditelji, odgajatelji, profesori, stručnjaci i svi ostali predstavnici institucija i partneri koji imaju važnu ulogu u stvaranju inkluzivnog obrazovanja i poticanju inkluzivne kulture u zajednici. Svi sudionici su imali priliku dati svoja mišljenja i informacije vezane na to što u procesu inkuzije nedostaje te što je potrebno mijenjati ili poboljšati. Voditelj je bio Darko Kobetić, prof. reh., Centar znanja PROFECUTUS. Cilj Okruglog stola bio je osvijestiti javnost o važnosti inkluzije te napomenuti kako je cijelo društvo odgovorno da inkluzija bude dio ne samo cjelokupnog obrazovanja, nego naše svakodnevnice općenito.

Galerija

27. svibnja 2017. godine

RADIONICA „PARALELNI SVIJET“

Tijekom javne kampanje na gradskom trgu članovi Udruge i zaposlenici dijelili su letke građanima. Cilj podjele letaka bio je osvijestiti građane o potrebama osoba s invaliditetom s naglaskom kako one nisu drugačije od potreba drugih ljudi. Također, voditeljica Kluba Srce s nekolicinom slučajnih građana imala je interaktivnu radionicu vezanu za potrebe osoba s invaliditetom te pravilno isticanje pojedinih termina u kojima naglasak neće biti na nedostatku osobe. Termini osoba s invaliditetom i dijete s teškoćama nemaju negativan prizvuk već neutralno značenje koje ih adekvatno opisuje.

Galerija

PREZENTACIJA „MUFFIN CAFFE“

Članovi Udrugu uz podršku zaposlenika i volontera prezentirali su i Društveno poduzetničku ideju na glavnom zelinskom trgu u improviziranom baru „Muffin Caffe“, budući da Udruga planira stvoriti uvjete za pokretanje Društvenog poduzetništva, gospodarske djelatnosti proizvodnje muffina te jednostavnih slastica i jela koje bi proizvodile osobe s invaliditetom i usluživale uz tople napitke i prirodne čajeve i sokove u prostoru vlastitog Showrooma. Članovi Udruge usluživali su sve posjetitelje prethodno pripremljenim zdravim muffinima i prirodnim sokovima. Također, članovi su dijelili i prigodne letke kojima su nastojali upoznati građane o dosadašnjem angažmanu i koracima vezanim za ostvarivanje društveno poduzetničke ideje te teškoćama s kojima su se susreli.  

Galerija

28.07.2017.Dan otvorenih vrata Udruge Srce medijski su popratili lokalni mediji Prigorje.hr, Turistička zajednica, Grad Sveti Ivan Zelina, Radio Zelina, Antena Zagreb i GoldFM radio.

Svim gostima, prijateljima i suradnicima od Srca hvala.

 

 

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška