Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Diplomirao korisnik usluge osobne asistencije Tomislav Nedelić

Diplomirao korisnik usluge osobne asistencije Tomislav Nedelić
Projekt „Osobni asistenti“ financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu izuzetno je važan za korisnike jer im omogućava veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Program predstavlja vrlo važan korak u  promociji  neovisnog življenja i prevencije institucionalizacije kao primjerenog oblika podrške za osobe s invaliditetom. Uz osiguravanje nesmetanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti korisnicima je omogućena osobno usmjerena usluga njihovim potrebama i definicijama što doprinosi boljoj socijalizaciju i stvaranju uvjeta za veću kvalitetu života osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom zbog arhitektonskih barijera najčešće odrastaju u potpuno neprirodnim i prezaštićenim uvjetima koji onemogućavaju njihov potpuni rast i razvoj.

U projekt su uključena 2 korisnika asistencije kojima se na taj način omogućilo dobivanje usluge samozbrinjavanja i potpore u aktivnostima svakodnevnog života. Jedan od korisnika usluge osobne asistencije je član Udruge Srce Tomislav Nedelić koji je 21. listopada 2019. je postao voditelj u elektroničkim medijima. Njegov trud, ustrajnost i volja za učenjem urodili su plodom te je uspješno diplomirao na Poslovnom učilištu Experta.

U dane kada Tomislav nije morao ići na predavanja, osobni asistent bio mu je podrška kod odrađivanja zadataka te pripremanja za polaganje ispita. Tomislav je na taj način dobio potvrdu da unatoč arhitektonskim barijerama, bez obzira na invaliditet, može realizirati svoje planove te sudjelovati u aktivnostima koje ga interesiraju.

Ponosni Tomislav Nedelić o svojem trnovitom putu do ostvarenja snova kazao je sljedeće: „Diplomirao sam! Napisao sam završni rad koji sadržava intervju s gospodinom  Željkom Pavičićem, pjesnikom“, odslušao sam predavanja iz marketinga, odnosa s javnošću, event managementa, komunikacija putem društvenih mreža, upravljanje u kriznim situacijama. Sve mi je bilo vrlo zanimljivo, a najzanimljivije mi je bilo voditeljstvo iz čega smo stekli praktično iskustvo. Naučio sam kako se uređuju i vode vijesti, zabavne emisije, kontakt emisije pa smo na tim vježbama imali i debatu. Kroz debate i emisije, surađivali smo s kolegama koji su pohađali druge smjerove, gdje smo surađivali na razini učilišta. Imao sam priliku učiti od vrlo cijenjenih ljudi iz svijeta odnosa s javnošću, marketinga, medija i event managementa. Posebno bih htio zahvaliti svojoj dosadašnjoj ekipi na Radiju Zelini, Udruzi Srce i Gradu Svetom Ivanu Zelini koji je financijski podržao moj odlazak na studij te gospodinu Željku Pavičiću koji se rado odazvao na moj intervju za završni rad. Zahvalio bih i Poslovnom učilištu Experta, kao i obitelji te osobnom asistentu Dorijanu Škofu, koji mi je bio od velike pomoći na svakom predavanju“.

Nakon obrane završnog rada, Tomislav ima ambicije zaposliti se i na taj način biti korak bliže neovisnosti. Kao što je naveo, od velike pomoći u ostvarenju svojih ciljeva bio mu je njegov osobni asistent i projekt „Osobni asistenti“ koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu na razdoblje od 1.1.2019. do 31.12.2021. godine.

 

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška