Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Projekt "Aktiviraj se, razvijaj se"

Projekt "Aktiviraj se, razvijaj se"
Udruga „Srce“ započela je s provedbom još jednoga, petog u nizu projekta "Aktiviraj se, razvijaj se" sufinanciranog sredstvima Europskoga socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 2019. - 2021.

Projektom „Aktiviraj se, razvijaj se“, osnažit će se osobe s invaliditetom i stručnjaci koji rade s marginaliziranim skupinama iz Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, Grada Svetog Ivana Zeline i Udruge Srce s ciljem povećanja zapošljivosti i konkurentnosti na otvorenom tržištu rada te socijalnoj uključenosti.

Osobe s invaliditetom su prema statističkim podacima HZZ-a u još nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale skupine kod zapošljavanja. Također, obzirom na gospodarsku i ekonomsku situaciju, nerijetko su dugotrajno nezaposlene, poslodavci se teško odlučuju na njihovo zapošljavanje ne poznavajući njihove kvalitete i kompetencije stečene obrazovanjem. Stručnjaci koji rade s njima, svakodnevno se susreću s nezadovoljstvom osoba s invaliditetom koje s godinama čekanja i traženja posla gube samopouzdanje i samopoštovanje te imaju osjećaj manje vrijednosti. Također, mnoga radna mjesta na koja se prijavljuju nisu pristupačna (znakovlje, arhitektonske barijere i slično) te su i u tim situacijama mogućnosti pronalaženja zaposlenja smanjene.

Ovim projektom doprinijet će se jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja, a kroz projektne aktivnosti osvijestit će se potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima. Deset osoba s invaliditetom uključit će se u projektne aktivnosti, osnaživanjem i razvojem mekih vještina, razvojem web stranice/platforme prilagođene osobama s invaliditetom te će tako biti pravovremeno obaviješteni o otvorenim radnim mjestima te osnaženi za konkuriranje za željeno zaposlenje.

Na projektu su zaposlene tri osobe: voditeljica projekta Đurđa Penava, koordinatorica projekta Kristina Marečić i stručnjakinja za prilagođavanje materijala osobama s invaliditetom Amalija Jalžabetić.
Partner na ovom projektu je Grad Sveti Ivan Zelina koji kao dugogodišnji partner Udruzi Srce doprinosi uvođenju kvalitetnih inovativnih usluga i rada za opće dobro zajednice. Suradnici na projektu su Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo te Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Sveti Ivan Zelina.
Projekt je vrijedan 930.799,84 kuna, a traje 18 mjeseci.

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška