Tema: Međunarodni dan slijepih

U radio emisiji ''Otkucaji srca''- 18.10.2014. obilježili Međunarodni dan slijepih

15. listopada - Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.
Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide.

Zbog rupa na cesti, svakakvih zapreka, prepunih tržnica i neprilagođenih prilaza državnim institucijama, oni trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih. Ovoj populaciji upravo moderna tehnologija uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na moderna poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo permanentnim radom i pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invalidnosti.

"Kad slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju"- naziv je projekta pet udruga osoba s invaliditetom koji se provodi ove godine, a financira ga Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva.
Voditelj projekta je prof. Goran Tomašković, tajnik Udruge slijepih Zagreb - prošle godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana slijepih, gostovao u radio emisiji ''Otkucaji srca''

Cilj projekta je, doprinijeti povećanju kvalitete življenja kroz bolju implementaciju zakonskih propisa u području prilagodbe televizijskog programa za ove dvije skupine osoba s osjetilnim invaliditetom.

U Zakonu o HRT-u piše da je HRT dužan postupno učiniti dostupnim svoje audiovizualne medijske usluge osobama s oštećenjem sluha i vida, no na našoj javnoj televiziji nije postignuta adekvatna razina prilagođenosti programa za ove dvije skupine našeg društva. Na koji će se način, kako i u kojem razdoblju televizijski program početi prilagođavati nije utvrđeno nikakvim drugim aktom.

Adekvatna prilagodba tv sadržaja za slijepe, ukoliko se radi o sadržaju strane produkcije, bila bi potpuna sinkronizacija i audio deskripcija (zvučni opis scena) glasom jednog naratora. Za sadržaje domaće produkcije dovoljna je samo audio deskripcija.

Provedbom aktivnosti projekta želi se prikazati postojeće stanje prilagođenosti televizijskog programa i pokazati adekvatnu prilagođenost TV sadržaja.
Nadalje, projektom se želi, kroz zagovaranje u javnosti, utjecati na poštivanje zakonske obveze HRT-a i pokrenuti javnu raspravu za zakonsku regulativu etapa prilagodbe televizijskih i filmskih sadržaja za ove dvije skupine u RH.
Značajan dio aktivnosti projekta odnosi se na prijenos i dobivanje novih znanja i vještina kojima bi se udruge ojačale za zagovaranje i zajedničko djelovanje.

U okviru projekta provodi se i kampanja ''Želimo modernu televiziju'', a promidžbeni spot možete pogledati – ovdje.