O nama

VIZIJA

Formiranje sustava podrške u lokalnoj zajednici koji će djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom omogućiti razvoj potencijala u svim vidovima življenja uključujući medicinsku, socijalnu, emocionalnu i radnu dimenziju te punopravno sudjelovanje u svim aspektima života u zajednici.

MISIJA

Promicanje i zaštita prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, njihovo kvalitetno i ravnopravno sudjelovanje u svim segmentima društva te direktan rad s korisnicima.

Udruga SRCE osnovana je u lipnju 2005. godine.

Udrugu je osnovalo nekolicina roditelja entuzijasta, koji su suočeni sa mnogobrojnim preprekama i inertnošću društva prema potrebama njihove djece, željeli stvoriti jedno drugačije i bolje okruženje za život svoje i sve ostale djece i odraslih s teškoćama.
Udruga je osnovana nakon nekoliko zajedničkih druženja koja je organizirao tadašnji župnik Ivan Šestak, a uz svesrdnu pomoć i podršku aktivista i predsjednice župnog Caritasa gđe Vere Kos, u formiranju udruge, izradi pravnih akata i pronalaženju lokacije za prva druženja.

Udruga Srce prva je i jedina udruga na području grada Svetog Ivana Zeline te okolnih naselja i općine Bedenica, koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom kako bi im svojim djelovanjem omogućila ostvarenje njihovih potencijala, interesa i prava.

Po svom smo sastavu jedinstveni jer obuhvaćamo članove svih vrsta teškoća i invaliditeta, motoričkih, mentalnih smetnji, teškoća u učenju, teškoća govorno jezičnog funkcioniranja, poremećaje u ponašanju, Down sindrom, teškoće sluha, vida i slično te unatoč tome uspješno funkcioniramo.

• Prvotno djelovanje bilo je u prostoru Osnovne škole Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini. Tada je Udruga koristila polivalentnu dvoranu jedan termin tjedno a kasnije dva termina tjedno.
  • Od veljače 2007. godine Udruga iznajmljuje prostor veličine 70 m/2 u društvenom domu Donja Topličica koji je prometno pristupačan, donekle adekvatnog prilaza, te ga koristi tri puta, a kasnije i pet puta tjedno za provođenje kreativnih i edukacijskih radionica.
  • U ožujku 2008. godine 'Zagrebački holding' donira Udruzi Srce kombi vozilo sa prilagođenom rampom za prijevoz osoba s invaliditetom, te od tada Udruga osigurava prijevoz članova na aktivnosti Udruge čime se zbog olakšanog dolaska povećava uključenost članova u sve segmente rada Udruge.
  • Za potrebe individualnih terapija (fizikalne, logopedske i pomoć u učenju), administrativnih poslova, te prodaju ukrasnih i uporabnih proizvoda koji proizlaze iz kreativnih radionica, Udruga 2010. godine iznajmljuje prostor veličine 33,7 m/2 u Sv. Ivanu Zelini, Trg A. Starčevića 12/a.

Rad Udruge odlično je prihvaćen i ocijenjen od strane samih korisnika i u lokalnoj zajednici.

• U listopadu 2008. godine pokrećemo projekt "Ključ za srce" - prikupljanje sredstva za izgradnju vlastitog centra.
  • Grad Sv. Ivan Zelina Udruzi Srce daruje zemljište, a sredstva za izgradnju i opremanje ovog značajnog objekta Udruga osigurava;

Raznim humanitarnim akcijama, od kojih je vrijedno spomenuti;

• HRT-ov humanitarni tjedan "Uz nas niste sami",
  • Koncerti harfi u KD Vatroslav Lisinski,
  • Humanitarnu nogometnu utakmicu na kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović,
  • Humanitarni koncerti "Ključ za Srce" i "Otvorimo Srce",
  • Aukcije umjetničkih slika,

Te donacijama Zagrebačke županije, Grada Sv. I. Zeline, građana, obrtnika, privrednih subjekata i Humanitarne udruge RTL-pomaže djeci.

• U rujnu 2012. godine uselili smo u vlasititi prostor, Kuću podrške Srčeko u Ulici Petra Preradovića 3 u Svetom Ivanu Zelinu, veličine 390 m/2, koja se sastoji od dva boravka, prostorije za fizikalnu terapiju, radnu terapiju, kabinet logopeda, prostorije za kreativne i zaštitne radionice, kuhinje, ureda, sanitarnog čvora i spremišta. Pogledajte Kuću podrške Srčeko na video snimci - Udruga Srce Sv. Ivan Zelina
  • U adekvatno opremljenom prostoru, radionice i aktivnosti Udruge postaju još kvalitetnije i opsežnije, a korisnici kojih je svakim danom sve više, zadovoljniji.
  • Početkom 2013. godine, za potrebe prijevoza, nabave i obavljanja raznih poslova, nabavili smo osobni automobil; donacijom tvrtke KUEHNE NAGEL.

Udruga Srce je kroz svoj rad motivirala i brojne sugrađane da daju svoj nesebičan doprinos te kroz volonterstvo steknu novo iskustvo. Ponosni smo što se u rad Udruge uključio i značajan broj volontera, učenika Srednje škole "Dragutina Stražimira" koji su odlučili odvojiti dio svog vremena za pomoć u radionicama i aktivnostima Udruge.

• U travnju 2013. godine u sklopu Udruge Srce osnovan je i Lokalni volonterski centar, s ciljem pružanja potpore potencijalnim volonterima i organizatorima volontiranja kroz davanje neposredne pomoći. Opširnije na stranici - LVC
  • 2013. godine od Grada Sv. Ivana Zeline dobili smo na dugoročno korištenje zemljište veličine 1384 m/2, koje se nalazi neposredno uz našu kuću, za sadnju voćaka, ukrasnog grmlja i cvijeća.
  • Oko kuće uređeno je i dječje igralište; donacijama Podravke i Nato Charity Bazara.

Obzirom na veliki brojčani rast članova i njima primjerenih programa i aktivnosti Udruga od samog početka djelovanja dio financijskih sredstava osigurava vlastitim angažmanom i to; prodajom unikatnih proizvoda nastalih na našim radionicama, prodajom ulaznica za humanitarne akcije jednom do dva puta godišnje te prodajom starog papira.

Pogledajte letak - Sakupljanje starog papira

• U veljači 2013. godine, u sklopu Turističkog ureda Sv. Ivana Zeline otvorena je Suvenirnica u kojoj Udruga Srce prodaje svoje radove, a dostupni su i u "Srčekovoj škrinjici" - prodajnom prostoru u Kući podrške Srčeko. Asortiman prodajnih predmeta iz SUVENIRNICE & SRČEKOVE ŠKRINJICE nalazi se na stranici - POKLON GALERIJA UDRUGE SRCE
  • Kako bi proširili izvore samofinanciranja i samoodrživosti potpisali smo Ugovor o otkupu električne energije sa Hrvatskim operaterom tržišta energijom d.o.o. na rok od 14 godina. Ugovorom se regulira otkup električne energije koja će biti proizvedena u postrojenju "Solarna elektrana Srce" lociranom na krovištu našeg objekta te na južnoj strani ograde, otvorene u studenom 2013.

Opširnije na stranici - PROGRAMI i PROJEKTI

• Na inicijativu Udruge Srce u studenom 2013. osnovano je Sportsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom 'Srce' Sveti Ivan Zelina; skraćeni naziv: SDOTI 'Srce' Sveti Ivan Zelina.

Opširnije na stranici - SDOTI SRCE

Sudjelovanja

Kako bismo u praksi pokazali da nas različitosti obogaćuju trudimo se u svoje aktivnosti uključiti djecu i mlade iz redovne populacije. Zajedničkim snagama organiziramo kreativne radionice, izlete i tematske priredbe, potičemo druženja i zajedničke izlaske.

• Korisnici udruge aktivno sudjeluju na društveno - kulturnim manifestacijama u našem gradu, ali i šire;
  • Festival jednakih mogućnosti (2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013.,2014.)
  • Projekt "Zemlja bez granica - Sanjam" od 31.08. do 05.09.2009. u Osijeku;
  • Na manifestacijama koje organizira Grad Sv.I.Zelina, TZG Sv.I.Zelina ili Zagrebačka županija - Božićni sajam, Viteški turnir, "Svetoivanjski dani", Izložba vina, Sajam županija, Zelinska kestenijada...
  • Koje organizira sama Udruga - Humanitarni koncerti 2008., 2012., 2013. i 2014.)
  • Dan otvorenih vrata Udruge; Ljetne večeri; Zelinska pješadijada; Dani kruha;
  • Humanitarna aukcija slika; Humanitarna tombola; Humanitarni turnir u beli;
  • Božićna priredba; Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera

Pratite na stranici - NOVOSTI

Programi i projekti koje Udruga provodi financiraju se putem natječaja i potpora Ministarstva socijalne politike i mladih; Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa;

• IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance)
  • donacijama Zagrebačke županije, Grada S.I.Zeline, raznih institucija;
  • Humanitarne udruge RTL-pomaže djeci, Rotary cluba, Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah"
  • Donacijama građana, obrtnika, privrednih subjekata
  • Od 2008. godine Udruga Srce kontinuirano aplicira i provodi razne projekte i programe usmjerene ciljnoj skupini; djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom; od kojih su najznačajniji:
  • Program: Klub Srce - financira Ministarstvo socijalne politike i mladih
  • Program: Osobni asistent - financira Ministarstvo socijalne politike i mladih
  • Program: Institucionalna podrška udrugama osoba s invaliditetom - financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
  • EU projekt: Podrška u zajednici/ Community support - IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance)

Opširnije na stranicama - PROGRAMI i PROJEKTI

Partneri na našim projektima su:

• Grad Sveti Ivan Zelina
  • Centar za socijalnu skrb - Sv. Ivan Zelina
  • OŠ D. Domjanić - Sv. Ivan Zelina
  • OŠ K. Š. Đalski - Donja Zelina
  • OŠ Bedenica
  • SŠ D. Stražimira - Sv. Ivan Zelina
  • DV Proljeće - Sv. Ivan Zelina

Udruga Srce članica je:

• Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida
  • Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske
  • Hrvatskog saveza za rijetke bolesti
  • Hrvatske mreže za suzbijanje siromaštva - Bilo naroda
  • Sportskog društva osoba s tjelesnim invaliditetom "Srce"- Sv. Ivan Zelina

Informiranje

• Od samog početka djelovanja Udruge, o svim važnim događajima i radu Udruge objavljujemo članke u "Prigorskom Glasniku"
  • Od 2006. godine imamo vlastitu web stranicu koju redovito ažuriramo i osvježavamo
  • U svibnju 2010. godine na lokalnoj radio-postaji "Radio-Zelina" počinje emitiranje radio emisije "Otkucaji srca" koju jednom tjedno vodi član Udruge.
  • Od veljače 2013. godine izdajemo i svoj časopis "Srčeko Story" (do sada su izdana 4 broja) i Publikacija "Vodič kroz Udrugu Srce"

Nekoliko puta godišnje održavaju se predavanja stručnjaka raznih profila i stručnosti za sve zaposlenike, članove, roditelje, volontere i stručnjake iz zajednice.

Udruga Srce dobitnica je mnogih priznanja i zahvalnica, a u 2012. godini i;

• Godišnje nagrade Grada Sv. Ivana Zeline za poseban doprinos i zalaganje u humanitarnoj djelatnosti
  • Povelje Zagrebačke županije za naročite uspjehe na području društvenog i humanitarnog života od značenja za Županiju
  • Prvoplasirane nagrade Ureda za udruge Vlade RH za najbolje proveden Dan otvorenih vrata udruga

Kontaktirajte nas