Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Fizikalni tretmani

Fizioterapija je struka koja osigurava i pruža usluge s ciljem razvoja, održavanja i obnavljanje pokretljivosti te usavršavanje kvalitete kretanja i funkcionalnosti u obavljanju svakodnevnog života.

Rad fizioterapeuta obuhvaća sve dobne skupine i razne dijagnoze gdje je narušena pokretljivost zglobova, funkcija mišića, ravnoteža i koordinacija. Također je važno uz pomoć fizioterapije otkloniti bol koja je izazvana oštećenjem lokomotornog sustava, a samim time i poboljšati samostalnost u   funkcioniranju osobe.

Zahvaljujući raznim donatorima, naročito RTL pomaže djeci, useljenjem u novu kuću "Srčeko", omogućen nam je veći prostor, kao i razna sredstva i materijali za rad. Na ovaj način, lakše je provoditi fizioterapeutsku procjenu, intervenciju i evaluaciju.

U Udruzi "Srce" fizioterapija se provodi svakodnevno, individualno ili grupno, a uključene su sve dobne skupine. Ovisno o dobnoj skupini, postoje različiti ciljevi. 

Kod mlađe djece, najčešće se provodi fizioterapija kroz igru, facilitacija aktivnog normalnog pokreta, inhibicija abnormalnih obrazaca pokreta, razvoj grube i fine motorike, stimulacija proprioceptivnog sustava, razvoj reakcija balansa, ekvilibrijskih reakcija (reakcije koje služe održavanju i uspostavi balansa za vrijeme svih drugih aktivnosti), reakcije uspravljanja i zaštitnih reakcija te edukaciji roditelja o pravilnom postupanju s djetetom ("Baby-handling"). Kroz intervenciju ove dobne skupine, jasni ciljevi su omogućiti djetetu što kvalitetniju igru kao i održavanje pravilnog posturalnog tonusa. Kod starije djece, najčešće se izvode vježbe istezanja, vježbe za povećanje opsega, vježbe za povećanje snage, vježbe ravnoteže, facilitacija pravilnog pokreta i inhibicija abnormalnog pokreta i kompenzacija. Na taj način razvija se i održava gruba i fina motorika, sprečavaju kontrakture i deformacije, ali i razne kompenzacije koje se javljaju zbog nepravilnih obrazaca pokreta. Zahvaljujući novom prostoru i opremi, možemo vježbati hod i pravilno održavanje posture.

U grupnom radu provode se vježbe za razgibavanje cijelog tijela, jačanje mišića, ravnotežu, koordinaciju i balans. Kroz grupnu fizioterapiju, korisnici osvješćuju brigu o svojem zdravlju i održavaju zdravi stil života. Provođenje adekvatnog fizioterapijskog procesa mnogo je lakše uz upotrebu opreme kao što su strunjače, terapijskog stola, elastičnih traka, štapova, lopta, lopta za pilates, balans-daske, utega, sobnog bicikla, setove za razvijanje propriocepcije i fine motorike.  Zahvaljujući tome, korisnici su više zadovoljniji vježbama jer ima mogućnost intenzivnijeg, samostalnijeg, maštovitijeg i kvalitetnijeg rada.

Marina Sakmardi, bacc.physioth.

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška