Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Terapijsko plivanje

Udruga Srce svojim je korisnicima osigurala odlazak na terapijsko-rekreativno plivanje po Halliwick metodi uz vodstvo instruktora plivanja i veliku pomoć volontera, asistenata i roditelja. Terapijsko plivanje provodi se u Varaždinskim Toplicama.

Plivanje je sastavni dio boravka u vodi. Plivanje zapravo spada u prirodni oblik kretanja i predstavlja veoma efikasno sredstvo za jačanje organizma i usmjeravanje pravilnog fizičkog razvoja. U terapeutskom smislu radi se, u osnovi, o praktičnoj primjeni hidroterapije koja se zasniva na korištenju svojstva vode u svrhu izvođenja olakšanih – potpomognutih pokreta, koristeći pritom zakonitosti hidrostatike i hidrodinamike. Pokreti u vodi su olakšani potiskom, ali je linijsko, tzv.progresivno kretanje napornije u odnosu na kretanje u slobodnom prostoru, jer vodena masa daje određeni otpor, pa se , ovisno od brzine plivanja može podešavati i opterećenje. Ovisno o stupnju i vrsti oštećenja može se odgovarajućim stilom plivanja selektivno utjecati na jačanje određenih grupa mišića i povećanja gibljivosti zglobova.

Plivanje se veoma uspješno koristi u rehabilitaciji povreda lokomotornog sustava, kao i nakon operativnih zahvata na kostima. Plivanje se ponajviše koristi u rehabilitaciji osoba s oštećenjem perifernih ili centralnih motornih neurona koji nam omogućuju kretanje. To su osobe s paraplegijom, osobe kod kojih je izvršena amputacija ekstremiteta ili osobe s spastičnim oblikom cerebralne paralize. Samo zaronjavanje u vodu povoljno utječe na funkciju različitih organa. Ubrzava disanje i pojačava ventilaciju respiratornih puteva i u konačnici doprinosi povećanju vitalnog kapaciteta pluća, ubrzava srčani rad i intenzivira tkivni promet materija. Od posebnog je značaja liječenje oštećenja kralježnice, plivanje se preporuča kao metoda izbora jer dovodi do stabilizacije kralježnice. Sportske tehnike plivanja mogu se odabrati prema namjeni, a posebno u svrhu uvježbavanja koordinacije pokreta, ruku , nogu trupa i glave.

Za neke osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju aktivnosti u vodi, kao i savladavanje jedne od tehnike plivanja, može biti jedini način samostalnog kretanja u prostoru. Takvu samostalnost osoba može postići kroz terapijski program učenja plivanja po Halliwick koncept što bi nas trebalo potaknuti na njegovo provođenje i popularizaciju.

Sposobnost samostalnog kretanja u vodi, kao krajnji cilj programa po Halliwick konceptu, a ujedno je i najveća kvaliteta terapijskog pristupa.

Stoga je daljnji cilj svih osoba uključenih u navedeni program usvajanje sposobnosti koje će dovesti do navedene samostalnosti. U praktičnom smislu cilje je da svaki pojedinac postigne što je moguće veći stupanj samostalnosti u vodi. Povećanjem samostalnosti u vodi i postizanjem općeg motoričkog napretka možemo reći da se Halliwick konceptom može značajno utjecati na kvalitetu života osoba s invaliditetom. Uz neupitni benifit na motoričkom području, treba istaknuti i pozitivan utjecaj na mentalni i socijalni razvoj osobe.

Rad s djecom sa poteškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom = sreća u vodi!

Udruga Srce svojim je korisnicima osigurala odlazak na terapijsko-rekreativno plivanje po Halliwick metodi uz vodstvo instruktora plivanja i veliku pomoć volontera, asistenata i roditelja. Terapijsko plivanje provodi se u Varaždinskim Toplicama.

U Halliwick program uključeno je 10 korisnika s različitim nivoima i stupnjevima poteškoća. Kod osoba s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ključ je u strpljenju i sustavnom radu, a rezultati dolaze tek nakon dužeg vremenskog perioda. U posljednjih šest mjeseci rada rezultati su jako pozitivni. Postigli smo da korisnici koji su se bojali vode sada u njoj pronalaze zadovoljstvo i opuštanje. Većina je poboljšala svoje komunikacijske vještine i koordinaciju pokreta, ali ono što je najbitnije jest to da su pri dolasku na bazen svi nasmijani i sretni.

 

Damir Galić, instruktor plivanja po Halliwick metodi

Marina Sakmardi, fizioterapeut

 

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška