Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

PROVEDBA 2. RADIONICE „OSNAŽIVANJE KROZ ISKUSTVO“ CENTRA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI OZALJ

Dana 07.03.2023. u Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini kroz projekt „neoviSAN“ održana je druga od tri radionice pod nazivom „Osnaživanje kroz iskustvo“.

Sudionici a ujedno i partneri radionice bili su: Grad Sveti Ivan Zelina, Centar za socijalnu skrb,  predstavnici Doma za odrasle osobe Skupnjak, zdravstveni pravosudni djelatnici i djelatnici MUP-a, predstavnici Centra za pružanje obrazovanje Ozalj te članovi i zaposlenici Udruge Srce. Moderator događaja bio je Tomislav Nedelić predstavivši sve sudionike sa nekoliko uvodnih riječi.

 Nakon predstavljanja svih sudionika s nekoliko uvodnih riječi nazočnima se obratila i predsjednica Udruge Srce gđa Đurđa Penava.  Što je osnovni cilj ove iskustvene radionice čuli smo od gospođe Marije Dugac koja je detaljnije predstavila projekt “neoviSAN“ s ponosom istaknuvši kraj procesa izgradnje stambenog objekta za organizirano stanovanje. Uz sve navedeno, ali ne i manje važno spomenula je i osposobljavanje ljudskih resursa za rad u stambenoj zajednici koji čine zaposlenici Udruge, članovi, roditelji i dakako suradnja u zajednici, te jačanje međusobne suradnje i rasprave o organiziranom stanovanju. Napomenula je kako je do sada provedeno nekoliko aktivnosti navedenog projekta, osposobljavanje radnih asistenata, asistenata u organiziranom stanovanju za osobe s mentalnim teškoćama, edukacija stručnjaka Udruge srce i Doma za odrasle osobe Skupnjak a vezano za osobno usmjereni pristup i izradu individualnog plana. Pred Udrugom Srce je program osposobljavanja za asistente u organiziranom stanovanju.

 U glavnom dijelu programa svoj primjer dobre prakse vezan uz samu provedbu organiziranog stanovanja prezentirali su stručni suradnici te izvoditelji radionice Centra za odgoj i obrazovanje Ozalj, gđa Ljerka Ljadika i  gđa Dijana Borović – Galović, a svoje iskustvo življenja u organiziranom stanovanju podijelio i g. Darvin. Prezentirao je svoje viđenje života u zajednici i izvan nje istaknuvši da mu je ljepše boraviti u njoj.  Istaknuo je i to da ga je u početku bilo strah da ne ostane sam, ukratko je opisao što je sve naučio i što sve voli raditi napomenuvši da voli pomagati drugima, da s prijateljima ide u šetnju na kavu u kupovinu  i sl. Darvin je naveo da je prije početka pandemije radio u Kauflandu na lijepljenju etiketa i da je od novca koji je zaradio uspio kupiti stvari koje su mu bile potrebite te da mu je to bilo jako lijepo iskustvo.

 Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ozalj gospođa Dijana Borović – Galović u svom izlaganju opisala je proces njihovog nastajanja  od deinstitualizacije do organiziranog stanovanja istaknuvši kako su u samim počecima svoga rada živjeli u jako teškim uvjetima. Unatoč izazovima s kojima su se kroz godine susretali glavni moto i misao vodilja im je bio korisnicima osigurati život kakav žive osobe bez invaliditeta.

 Više o samoj provedbi organiziranog stanovanja čuli smo od gospođe Ljerke Ljadike koja je u svom izlaganju istaknula kako su sa uslugom organiziranog stanovanja krenuli 2014 godine. i ukratko opisala koji oblici podrške postoje unutar usluge organiziranog stanovanja i na koji način se određuju ovisno o potrebama samih korisnika.

 Na kraju programa uslijedila su pitanja o strane roditelja i sudionika radionice usko vezana uz život u zajednici i sl.

Galerija

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce