Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva

U četvrtak, 28.4.2016. godine, Marija Dugac, stručna suradnica Udruge „SRCE“,  sudjelovala je na javnoj raspravi u svrhu izrade nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva.

Organizacije civilnog društva svojim uključivanjem u javni politički proces zastupaju različite interese i vrednote, a najznačajnije aktivnosti civilnoga društva pridonose oživotvorenju najviših vrednota ustavnog poretka u Hrvatskoj, a to su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka…

U svrhu izrade nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, vladin Ured za udruge organizirao je javne rasprave u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.

Cilj je bio putem javnih rasprava dobiti povratnu informaciju organizacija civilnoga društva o preprekama i izazovima razvoja civilnoga društva u novom četverogodišnjem razdoblju, uz osvrt na provedbu aktualne Nacionalne strategije.

Na javnoj raspravi u Zagrebu predstavnice Ureda za udruge, Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja i Stela Fišer Marković, voditeljica Odjela za strateško planiranje, programiranje i informiranje, predstavile su dosadašnji napredak u provedbi aktualne Nacionalne strategije za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

Poslije predstavljanja razgovarale su s predstavnicima organizacija civilnoga društva o aktualnim izazovima i prioritetima, mjerama i aktivnostima u novoj Nacionalnoj strategiji za naredno razdoblje.

Nakon ove javne rasprave, započet će se s izradom nove Nacionalne strategije te će se do kraja godine nastaviti s tematskim raspravama, a sam proces izrade biti će okončan internetskim savjetovanjem o njenom nacrtu.