Održana radionica "Prilagodba materijala osobama s invaliditetom"

Od 16. do 18. rujna 2020. godine održana je radionica za stručnjake „Prilagodba materijala osobama s invaliditetom“ u gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini, koja se provodi u okviru projekta udruge “Srce” - „Aktiviraj se, razvijaj se“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Radionicu je vodio Darko Kobetić, prof.reh., ravnatelj Centra znanja PROFECTUS, a sudjelovali su stručnjaci koji rade s marginaliziranim skupinama iz Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, Grada Svetog Ivana Zeline, Krokoteksa i udruge „Srce“.

Tijekom radionice polaznici su imali priliku upoznati se s prilagodbom materijala osobama s invaliditetom, prilagodbom radnih mjesta, razumnom prilagodbom, univerzalnim dizajnom, kao i s pravima i obvezama poslodavaca te osoba s invaliditetom. Kroz timski rad izrađivali su osobne profile osoba s invaliditetom i lokalni plan prilagodbe radnih mjesta prema vrstama invaliditeta koji imamo u lokalnoj zajednici. Pri izradi plana vodili su se općim preporukama prilagodbe radnih mjesta za poslodavce među kojima su otklanjanje arhitektonskih barijera, univerzalni dizajn, komunikacijska pristupačnost te socijalna pristupačnost. Uz to, sudionicima je prezentirana i asisitivna tehnologija koja bi mogla koristiti osobama s invaliditetom u radu, ali i svakodnevnom životu. Za sve sudionike osiguran je ručak i osvježenje.

Ovo je peti projekt udruge „Srce“ sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kojim se kroz projektne aktivnosti želi doprinijeti jačanju kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja osoba s invaliditetom, kao i osvijestiti potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima.

Projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“ bavi se povećanjem mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, jačanjem njihovih kompetencija te povećanjem konkurentnosti na tržištu rada. Također, bavi se jačanjem kapaciteta stručnjaka koji svakodnevno neposredno rade s osobama s invaliditetom na povećanju njihove zapošljivosti i socijalne uključenosti.

Povratak