Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Nacionalna kampanja "Hrvatska volontira" 2020

Objavljeno: 31.07.2020 u 12:01
Nacionalna kampanja "Hrvatska volontira" 2020

Nacionalna kampanja Hrvatska volontira odvija se u Hrvatskoj desetu godinu za redom. Iako se tradicionalno održava u svibnju, ove godine zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19 premještena je na rujan. Kampanjom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora, ovom manifestacijom nastoji se potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.

Osim navedenoga, tijekom ovogodišnje kampanje želi se povezati djelatnike poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva.

Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijim u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva. Ovogodišnjom kampanjom želi se podsjetiti koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini.

Stoga se ove godine kampanjom dodatno želi staviti naglasak na važnost uključivanja u volontiranje i odati priznanje volonterima promovirajući primjere dobre prakse kroz volonterske priče i on-line kampanju na društvenim mrežama. U skladu s tim, pozivamo sve dosadašnje organizatore volontiranja uključene u kampanju Hrvatska volontira da potaknu svoje volontere da podijele svoja volonterska iskustva kroz kratak video u trajanju od minute koje ćemo kasnije promovirati na društvenim mrežama. Upute za izradu videa dostupne su ovdje.

U proteklih godinu dana Hrvatski centar za razvoj volonterstva, ali i mnogi lokalni volonterski centri započeli su s razvojem jednog relativno novog oblika volontiranja koji potiče članove obitelji na zajedničko volontiranje. Ovakav koncept u kojem različite generacije unutar obitelji zajedno volontiraju razvijen je u Kanadi, SAD-u i Ujedinjenom Kraljestvu, a u proteklom periodu rasprostranjen je i na europskom kontinentu. U Hrvatskoj se također može naći nekoliko primjera u kojima članovi obitelji volontiraju zajedno, možda čak najčešće kroz neke aktivnosti školskog volontiranja.

Dobrobiti ovakvog koncepta volontiranja za članove obitelji su brojne: omogućuje različitim generacijama u obitelji da volontiraju zajedno te na taj način razvijaju međugeneracijsku solidarnost; doprinosi izgradnji boljih obiteljskih odnosa; zabavno je za cijelu obitelj; omogućuje razvoj novih znanja i vještina u poznatom okruženju ostalih članova obitelji; itd.

S druge strane, organizatorima volontiranja otvaraju se dodatne mogućnosti: uključivanje različitih profila volontera u aktivnosti zajednice, stvaranje boljih veza i povezanosti sa zajednicom; stvaranje novih vrijednosti; itd.

Ovogodišnjom kampanjom želi se istaknuti kako volontiranje stvara priliku za povezivanje i poboljšavanje odnosa u zajednici općenito, pa i u obiteljima. Stoga je ovogodišnji slogan kampanje Važna društvena mreža.
Poruke koje se ove godine šalju kroz kampanju upućene su volonterima koji svojim angažmanom društvenu mrežu čine Važnom:
Dobro je što ste tu.

Hvala što ste tu.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva, regionalni i lokalni volonterski centri pozivaju organizatore volontiranja da i ove godine organiziraju volonterske aktivnosti u koje mogu uključiti što veći broj građana, posebice članove obitelji, kao i zaposlenike poslovnih organizacija, koji će svojim angažmanom doprinijeti razvoju zajednice u kojima djeluju.

Sve planirane aktivnosti za vrijeme trajanja kampanje Hrvatska volontira prijavljuju se isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti, a moguće je prijaviti i redovne aktivnosti koje će se provoditi u period od 23. do 26. rujna 2020.

Planirane volonterske aktivnosti prijavljuju se na: http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr najkasnije do 18. rujna 2020.

Volonterske aktivnosti moguće je prijaviti od 31. kolovoza 2020.

Unesene informacije bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini.

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška