Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Istinite inspirativne priče #3

Nema dvojbe da je život postao užurbana svakodnevica, bez obzira radi li se o potpuno fizički zdravim osobama ili osobama s invaliditetom. Vjerujem da mnogi od nas imaju upitnike nad glavama kako iz dana u dan koračati kroz život te kako se nositi sa svim životnim iskušenjima i problemima. Svi nekud žurimo...? ka nekom svom cilju, a ponekad ni sami ne znamo šta želimo ili nam se iz nekog razloga ne da...,.Stanite na trenutak, odvojite malo slobodnog vremena pripremite svoj najdraži napitak, pročitajte i pogledajte njihove priče poslušajte njihova iskustva koja svima nama vjerujem mogu i trebaju biti inspiracija za borbu kroz surovu stvarnost života. U nastavku vam donosimo inspirativnu priču o dečku po imenu Luka koji unatoč tome što je osoba s invaliditetom fantastično kuha.

PROJEKT UDRUGE KOJA EDUCIRA KUHARE S INVALIDITETOM “Luka (23) je mladić s posebnim potrebama. Ali fantastično kuha, samo mu dajte priliku”

Nakon što je proveo 12 godina radeći u poznatim restoranima i hotelima, Zagrepčanin Vedran Habel osjetio je želju da svoje iskustvo podijeli s drugima te se odlučio okušati u edukaciji. I odlično mu ide.

Osnovao je Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) i kroz nju posljednjih godina educira djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s invaliditetom.

“Možda netko ima određeni invaliditet, ali zasigurno ima i talent koji treba iskoristiti uz određenu prilagodbu radnog mjesta. Ako možemo na tržište uključiti one koji su u najtežim skupinama, onda nema opravdanja da neki drugi kažu da im je teško”, kaže nam Habel.

izniman radnik Jedan od njegovih štićenika je i Luka Šešlek (23), mladić s posebnim potrebama koji se školovao za pomoćnog kuhara, a kad je napunio 18 godina, zbog njegove dijagnoze činilo se da za njega nema mjesta u društvu. Posljednje dvije i pol godine zaposlen je u Udruzi na pola radnog vremena i pokazao se kao izniman radnik.

“Netko će oguliti mrkvu za minutu, a netko za pet minuta. Ali naš Luka će oguliti mrkvu bolje nego vi ili ja jer je puno pedantniji i precizniji. Svatko se može negdje naći. Ako nije za kuhara, možda je elokventan, možda zna puno pričati pa bi bio fantastičan na recepciji, na rampi od kampa...”, govori nam Habel.

Objašnjava da je slično i kod djece, jedno progovori sa sedam, a netko s 12 mjeseci.

“Velika je to razlika. Tako su različite i osobe s bilo kojom vrstom invaliditeta. Treba određeni period da osoba uopće shvati da je vrijedna življenja i poštovanja. Taj period može trajati tri dana ili tri mjeseca. Nakon tog ide prava edukacija što se tiče samog kuhanja”, objašnjava nam.

Luka je vrijedan, pošten, želi napredovati i raditi na sebi. No, za to je trebalo puno povjerenja i edukacije.

“Luka se s 18 godina nije htio dići prije podneva. Ovo je enormni napredak, evo, vidite, on se obrijao, došao na vrijeme na posao. Mi smo od njega napravili kvalitetnog radnika. Prije dvije godine ga nitko ne bi htio uzeti, a sad bi ga svatko poželio u timu.

On može biti fantastičan radnik, može jednog dana imati svoju obitelj. Tisuće takve djece može postići takav uspjeh i učiniti puno za kolektiv. Mi razmišljamo o uvozu radnje snage, a ovdje imamo kvalitetne ljude. Naravno, treba se baviti s njima”, energično nam govori Habel, a Luka potvrđuje osmijehom jer ne priča puno.

Edukativni centar

Udruga će 14. veljače na Jarunu u šatoru od 350 kvadrata otvoriti ugostiteljsko-edukativni centar Inkluzije The Cookbook. Svrha Centra je edukacija osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u nepovoljnom položaju i svih koji imaju interes za gastronomiju. Centar će biti opremljen sofisticiranim mobilnim kuharskim jedinicama jedinstvenim u svijetu te vrhunski opremljenim mobilnim toaletom koji je prilagođen osobama s invaliditetom.

Svaki će se tjedan u Centru održati gala večer s vrhunskim chefovima.

“Donacije koje će se prikupiti upotrijebit ćemo za kupnju namirnica, a ostatak novca ćemo iskoristit ćemo za edukaciju.

Naime, plan nam je tijekom proljetnih praznika dovesti djecu s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske u Zagreb te im pokazati jednu novu dimenziju kuharstva. Želimo im pokazati da, ako se trude i daju najbolje od sebe, mogu uspjeti”, pojasnio je Habel.

   Anđelko Žagar, voditelj kampanje „Ništa o našoj neovisnosti bez nas“

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce