Provedba radionice „Osnaživanje kroz iskustvo“ Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj

Dana 28.09.2022. u Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini kroz projekt „neoviSAN“ održana je prva od tri radionice pod nazivom „Osnaživanje kroz iskustvo“.

Sudionici a ujedno i partneri radionice bili su: Grad Sveti Ivan Zelina, Centar za socijalnu skrb,  predstavnici Doma za odrasle osobe Skupnjak, odgojno obrazovni djelatnici te članovi tima za suradnički razvoj inkluzije, predstavnici Hrvatske pošte, predstavnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj te članovi i zaposlenici Udruge Srce.

Moderator događaja bio je Tomislav Nedelić predstavivši sve sudionike sa nekoliko uvodnih riječi.

Nakon predstavljanja svih sudionika s nekoliko uvodnih riječi nazočnima se obratila i predsjednica Udruge Srce gđa Đurđa Penava. Svoja iskustva ispred Udruge Srce o samom projektu su podijelili gđa Marija Dugac koja je u kratkim crtama govorila o problematici “senzibilizacija javnosti o pravu svake osobe s invaliditetom na socijalno uključivanje u život u zajednici te promociji izvaninstitucionalnih usluga kao instrumenta za prevenciju deinstitucionalizacije. Voditelj kampanje “Ništa o našoj neovisnosti bez nas“ g.  Anđelko Žagar također je podijelio svoje iskustvo o svom putu prema neovisnosti.

Na posljetku same radionice a ujedno i glavnom dijelu programa svoj primjer dobre prakse vezan uz samu provedbu deinstitucionalizacije prezentirali su stručni suradnici te izvoditelji radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, gđa Ljerka Ljadika i gđa Dijana Borović – Galović a svoje iskustvo kako je živjeti u organiziranom stanovanju s nazočnima je podijelio i g. Darvin.

Darvin prezentirao je svoje viđenje života u zajednici i izvan nje istaknuvši da mu je ljepše boraviti u njoj. Istaknuo je i to da ga je u početku bilo strah da ne ostane sam, da voli pomagati drugima, da s prijateljima ide u šetnju na kavu i sl. Darvin je naveo da je prije početka pandemije radio u Kauflandu na lijepljenju etiketa i da mu je to bilo prvo pozitivno radno iskustvo.

Na vlastitom primjeru deinstitucionalizacije stručne radnice gđa Ljerka Ljadika i Dijana Borović – Galović prezentirale su pojam invaliditeta kroz povijest i status djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u društvu od medicinskog do socijalnog modela. Prihvaćanje socijalnog modela u društvu  važan je preduvjet za stvaranje inkluzivnog društva i uključivanje osoba s invaliditetom u društvo.

Na primjeru rada i organizacije života u Centru prikazali su usluge koje Centar pruža kao prevenciju institucionalizacije i prikazali  organizaciju usluge organiziranog stanovanja te budućim pružateljima usluge ukazali na prepreke i pogreške koje su radili prilikom deinstitucionalizacije, te na što se treba obratiti pozornost kako bi korisnik usluga dobio najbolju skrb.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Povratak