Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

#3 Iz Tomekove perspektive - Žene koje imaju invaliditet baš su za pet

U mjesecu smo koji je posvećen ženama. 8. ožujka obilježava se njihov Međunarodni dan.

Po mojem mišljenju, žene zaslužuju mnogo više od samo jednog dana, jer bez njih svijet nikako ne bi bio isti. Žene su se oduvijek, kao što svi znamo, na žalost morale boriti za svoja prava koja su im često puta kroz povijest nepravedno bila uskraćivana.

Kada govorimo o pravima žena treba naglasiti da se mnoge žene još uvijek bore za svoja prava u mnogim područjima života, ali u mnogim segmentima života su jako uspješne. Kada govorimo o pravima i mogućnostima žena u ovome društvu, red je da nešto kažemo i o ženama s invaliditetom. Moram reći da ih mnogo poznajem, a neke od njih su mi i  drage prijateljice za koje mogu reći da su jako uporne u ostvarenju svojih životnih ciljeva i danas su završile škole, neke od njih i fakultet, uspješne su u svojim poslovima te mnogim drugim aktivnostima u zajednici.

Koliko su žene sa invaliditetom uspješne govori i primjer pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak koja se već dugi niz godina uspješno bori za njihova prava. Vrlo lijepih primjera uspješnih žena sa invaliditetom ima i u sportu, na primjer plivačica Ana Sršen koja se nakon svoje uspješne sportske karijere posvetila radu sa djecom s teškoćama u razvoju te su pod njenim vodstvom osvajali mnoga plivačka natjecanja i medalje. Vrlo inspirativna priča je i ona stolnotenisačice Sandre Paović koja je doživjela tešku prometnu nesreću, ali je želja za životom i oporavkom bila jača i Sandra je nastavila nizati odlične sportske rezultate, te pokazala kako, kada nešto jako želiš, nikada ne treba odustati.

Ne bih nikako želio umanjiti napore i borbu svih ostalih žena koje također daju sve od sebe kako bi hrabro prevladavale sve teškoće koje život stavlja pred njih, ali mislim da trud žena sa invaliditetom treba vrjednovati još više. Kada govorimo o ženama sa invaliditetom ne bi nam bila dovoljna tri ovakva teksta da nabrojimo sve u čemu su one uspješne počevši od obrazovanja, zdravstva, trgovine, ugostiteljstva, pa sve do sporta, kulture i politike. I ako  trebaju podršku drugih ljudi, uspjeh žena s invaliditetom neka vas ne čudi. Da su svi kao one, ljepši bi bio svijet, jer žene s invaliditetom baš su za pet.

Tomislav Nedelić,

voditelj u elektroničkim medijima

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce