Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

#4 Iz Tomekove perspektive - Kad je vole djed i baka sretna je osoba svaka

Objavljeno: 15.04.2022 u 09:11
#4 Iz Tomekove perspektive - Kad je vole djed i baka sretna je osoba svaka
Kada govorimo o osobama s invaliditetom često puta se opravdano ističe i govori o brizi i ljubavi koju im pružaju njihovi roditelji. Sve je to istina o tome uvijek treba govoriti i nikada zaboraviti, ali postoje i drugi članovi obitelji koji su nam jako važni. Tu su i naši ujaci, ujne, tete, tetki, stričevi, strine, braća, sestre, bratići, sestrične i svi ostali. Ipak ovu kolumnu ću posvetiti onim starijim i iskusnijim članovima naših obitelji, a to su naši predragi djedovi i bake.

Ljubav koju mogu pružiti baka i djed je neizmjerna i neprocjenjiva za svaku osobu koja ih ima    u životu. Koliko tek znače nama osobama s invaliditetom, e to vam je jedna posebna priča. Mnogi moji prijatelji koji imaju invaliditet, a s druge strane tu sreću da žive uz baku i djeda ili makar samo jedno od njih dvoje znaju koliko oni daju od sebe da bi nama život bio lakši i ljepši a to znam iz osobnog iskustva. Nažalost moj djed je nedavno preminuo i više ga nema. Neprocjenjiv mi je bio svaki trenutak proveden s njim, mnoge šetnje, zajednički razgovori o raznim temama, gledanje televizije, zajednički trenuci koji će mi zauvijek ostati u predivnom sjećanju. Ništa manju ljubav i pažnju ne dobivam od bake koja je uvijek tu za mene. Koliko me je samo puta čuvala kada sam bio mali, a to čini još i danas. Kada sam u školi pisao sastavke rado mi je pomagala jer je za takve stvari jako nadarena i talentirana, a da ne govorim o tome koliko mi je priča ispričala i čemu me je sve naučila.

O značenju djedova i baka u životu osoba s invaliditetom govori se premalo, a oni su ne samo podrška nama koji smo njihovi unuci već neizmjernu podršku pružaju i našim roditeljima, braći i sestrama koji uvijek mogu na njih računati kada je to potrebno. Zato svakog dana, mjeseca ili godine nikada nemojmo zaboraviti na naše djedove i bake.

Tomislav Nedelić,

voditelj u elektroničkim medijima

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce