Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

#5 Iz Tomekove perspektive - Naši asistenti i asistentice jako nam znače, još samo da imaju veće plaće

Objavljeno: 13.05.2022 u 10:27
#5 Iz Tomekove perspektive -  Naši asistenti i asistentice jako nam znače, još samo da imaju veće plaće
U nekadašnja vremena nije postojalo zanimanje osobni asistent i osobe s invaliditetom bile su najviše u svojim kućama i u društvu svojih obitelji koje su se brinule o njima i trudile im pružiti najbolje što su mogle. Koliko god mi koji smo osobe s invaliditetom volimo i poštujemo svoje obitelji, te nam je lijepo uz njih, uvijek nam je drago kada možemo upoznati neke nove ljude i s njima kvalitetno provoditi vrijeme.

 

Ne znam tko je prvi došao na ideju o uvođenju osobne asistencije u Hrvatskoj, ali tko god da je mora se priznati da je učinio veliku stvar za nas osobe s invaliditetom, te je tako uvelike olakšao život nama i našim bližnjima. Osobni asistenti i asistentice nisu samo netko tko nam  pomaže pri hranjenu, oblačenju, higijeni i transferu već su netko tko je dio naših obitelji, netko tko nas veseli i zabavlja, tješi, netko tko nas sluša i razumije. Ja osobno moram reći da je moj osobni asistent Dorian Škof jedan vrhunski čovjek i prijatelj kojem nikada nije ništa teško učiniti za mene. Bilo da se radi o tome da me treba negdje odnijeti po stepenicama, odvesti me u školu, posao, koncert, kino, kazalište, utakmicu, u toplice ili na more. Već četiri godina mi je osobni asistent i teško je nabrojiti sve što smo prošli zajedno jer bio je uvijek tu uz mene i u lijepim, ali i u teškim životnim trenucima. Puno je toga bilo ali jednu situaciju bih ipak volio istaknuti kao posebnu. Prošle godine za moj rođendan organizirao mi je susret sa jednom meni jako dragom prijateljicom koju do tada nisam vidio jako dugo i s time me jako razveselio. Ja sam i prije Dorijana uvijek imao jako dobre osobne asistente s kojima sam i nakon prekida radnog odnosa ostao u prijateljskom odnosu. Kao što Dorian nije tu samo za mene već je tu i za moje druge prijatelje i kolege u Udruzi. Tako i ja imam odličan odnos sa svim ostalim osobnim asistenticama i asistentima za koje vidim koliko rade i koliko se trude da bi svima nama bilo bolje i ljepše. Jedan od najvećih problema kod posla osobnog asistenta je taj što je taj posao premalo plaćen pa nitko tko je osobni asistent ne može dugo raditi taj posao nego mora naći neki gdje je puno radno vrijeme i veća primanja. Kada je netko korisnik osobne asistencije nikada ne smije biti takav da samo misli o sebi i svojim potrebama, već mora misliti o osjećajima i potrebama svog osobnog asistenta ili asistentice, imati razumijevanja, prilagođavati se i prije svega biti čovjek.

 

Zbog svega o čemu sam vam pričao u ovoj kolumni mislim da bi oni koji o tome odlučuju trebali povećati plaće i poboljšati uvijete rada osobnim asistentima. Isto vrijedi i za radne asistente jer i tu ima dosta problema, ali to će nam neki drugi put biti tema.

 

Tomislav Nedelić,

voditelj u elektroničkim medijima

                                                                                                                                                 

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce