Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

5.12. - Međunarodni dan volontera

Objavljeno: 05.12.2019 u 10:49
5.12. - Međunarodni dan volontera
Danas se obilježava Međunarodni dan volontera! Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera prisjećamo se kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo. Upravo u našoj lokalnoj zajednici od travnja 2013. godine djeluje Lokalni volonterski centar koji je osnovan s ciljem pružanja potpore potencijalnim volonterima i organizatorima volontiranja. Volontiranje, kao dobrovoljan vid pružanja pomoći drugome, a bez osobne koristi u obliku novčane naknade, već dugo postoji među ljudima. Ono po čemu se razlikuje volontiranje, nekada i sada jest način na koji se zajednica i predstavnici vlasti odnose prema njemu u smislu njegovog prepoznavanja, poticanja i vrednovanja.

Volonterski rad ima još jednu posebitost, a to je da se uvijek obavlja s ljubavlju, jer ga obavljaju upravo one osobe koje osjećaju potrebu djelovati na taj način, što je dakako vidljivo i u konačnici, u rezultatima tog rada. Udruga Srce je u svom dosadašnjem radu razvila jednu široku mrežu volonterizma, a želeći je proširiti i na druge organizacije civilnog društva, osnovan je Lokalni volonterski centar.

Lokalni volonterski centar trenutno ima 63 volontera koji nesebično sudjeluju na brojnim manifestacijama, događanjima i aktivnostima u lokalnoj zajednici. Naše vrijedne volonterke svakog utorka i četvrtka nesebično odvajaju svoje slobodno vrijeme za izradu božićnih ukrasa, adventskih vjenčića, prekrasnih unikatnih radova koji kroz cijelu godinu nastaju iz mašte i ljubavi. Tu su i kreativne radionice s Klubom Srce, svake srijede čuvanje djece i brojne radionice za djecu.

Svim našim volonterima i volonterkama čestitamo na dosadašnjem volonterskom angažmanu i na neprocjenjivom vremenu koji svakodnevno odvajate.

Svim volonterima od srca čestitamo Međunarodni dan volontera!

 

 

 

 

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška