Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Članovi Udruge Srce sudjeluju na Taekwondo treninzima

Objavljeno: 24.11.2017 u 16:05
Članovi Udruge Srce sudjeluju na Taekwondo treninzima

Kao i uvijek Udruga Srce uključena je u mnoge aktivnosti lokalne zajednice. Na Danima športa, članovi Kluba Srce izrazili su želju kako bi jednom voljeli ugostiti neki sportski klub iz lokalne zajednice. Nakon toliko gostiju mjeseca došao je red za nekoga tko se bavi borilačkim vještinama, pa smo uputili poziv predsjedniku kluba ZELINGRAD TAEKWONDO. 

Rado su prihvatili naš poziv te su poveli  i  svoje prijatelje iz Zagreba koji treniraju, u klubu Maksimir TAEKWONDO.  Neki od naših članova bili su oduševljeni taekwondoom nakon gostovanja u Udruzi Srce.  Počeli su dogovori kako bi se u treninge taekowondooa mogli uključiti i sami korisnici Kluba Srce.

Naši dogovori urodili su plodom i početkom desetog mjeseca krenuli smo na treninge taekwondoa.

Na početku samog treninga najstariji pojas pozdravi cijelu grupu prije samog zagrijavanja, a zatim slijedi razgibavanje koje traje petnaest do dvadeset minuta. Nakon zagrijavanja  počinje učenje prve forme tekwondoa koja ima osam pokreta.

Forme su koreografirane borbe protiv zamišljenog napadača koje vježbač izvodi sam s ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika.

Izuzetno mi je drago što je Taekwondo klub Zelingrad  odlučio u svoj program treninga uključiti i djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

"Kao osoba s invaliditetom mogu reći da vještine koje se uče na treninzima su odličan oblik terapije , tako što potiču razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže te  gipkost kralježnice i udova. Treninzi  također pomažu u razvijanju samokontrole i samopoštovanju, koncentracije i smanjenja napetosti . Tijekom odrastanja upravo su mi osjećaj manjka  samopoštovanja i samopouzdanja bili veća teškoća s kojom sam se morala suočavati, čak veća i od onih fizičkih problema i poteškoća. Tokom godina moj me invaliditet osnažio i postao mi motivacija da radim na upornosti, dosljednosti, samopouzdanju, da nikad ne odustajem i da nakon svakog pada ustanem i krenem dalje."

Mislim da se u taekwondou nalaze upravo takve vrijednosti koje nas motiviraju da jaki i osnaženi idemo putem koji će nas dovesti do cilja kojem svi težimo, a to je biti ravnopravni članovi društva u svakom aspektu života.

 Autor: Štefanija Klasić

Galerija

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška