Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Čokolaterija Hedona Križevci

Objavljeno: 13.07.2022 u 12:49
Kroz projekt „suRADNIK“ koji je financiran sredstvima Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland. u cilju razmjene iskustava primjera dobre prakse Udruga Srce posjetila je čokolateriju društveno poduzeće Hedona d.o.o. iz Križevaca.

Tijekom posjeta članovi i zaposlenici Udruge posjetili su pogon za proizvodnju čokolade. Predsjednik Udruge Križevci i jedan od osnivača Hedone gospodin Petar Gatarić u svom izlaganju kroz intervju u kratkim crtama ispričao je kako je nastala čokolaterija. Citiram: Osnivanju Hedone prethodio je projekt udruge osoba s invaliditetom pod nazivom „Chocolateria Chris” 2012. godine. Osnovni cilj je bio zapošljavanje osoba s invaliditetom. Samim projektom napravljene su sve pripremne radnje za osnivanje društvenog poduzeća i integrativne radionice u svrhu zapošljavanja osoba s invaliditetom koje su teško zapošljive na tržištu rada.

2013. godine. osnovana je Hedona i tada je bilo zaposleno 6 osoba, a od toga 4 osobe s invaliditetom. Sada je zaposlena 31-a osoba od toga 16 osoba s invaliditetom i dvije osobe na radnom treningu. Radni trening podrazumijeva osposobljavanje za rad uz stručnu podršku prilagođene individualnim potrebama svakog korisnika.  Osobe s invaliditetom rade na poslovima čokolade i praline. Također imamo i malu tiskaru  kako bi naše kupce zadovoljili sa kompletnim marketinškim proizvodom. Bez obzira dali se radi o olovkama usb-ima, vrećicama, kišobranima na te proizvode tiskaju njihov logo i njihove slogane. Najmanje rade pomoćne poslove i direktno su uključeni u proces proizvodnje. Kroz podršku za rad  osobama s invaliditetom u samoj interaktivnoj radionici zaposlena je stručna osoba koja im je i radni pomagač i radni terapeut, također imamo i jednog vrhunskog čokolatera, grafičara i voditeljicu proizvodnje koji im to znanje prenose. Naša suradnja sa lokalnom zajednicom je korektna, a što se tiče samog zapošljavanja u pravilu mi sve aktivnosti provodimo sami.

Dakako ne smijemo zanemariti menadžment direktoricu koja vodi tu tvrtku to je vrlo bitna osoba jer mora održati solventnost tvrtke, pronalaziti tržišne kanale kako bi se osobe s invaliditetom zadržale u našoj tvrtki i radile na neodređeno vrijeme sa ciljem proširenja i još više zapošljavanja osoba s invaliditetom i proširenja same tvrtke.

Projekt je financiran sredstvima ASB-a. 

 

 

                                                                          

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce