Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Dani EU projekata u Svetom Ivanu Zelini

Dani EU projekata u Svetom Ivanu Zelini
24. 11. 2021. u Pučkom otvorenom učilištu u Svetom Ivanu Zelini održan je Okrugli stol na temu Međusektorske suradnje u planiranju usluga u zajednici. Istog dana održana je i manifestacija „Dani otvorenih vrata EU Projekata u Svetom Ivanu Zelini“ u sklopu kojeg su predstavljeni svi EU projekti koji se trenutno provode ili će se u skorije vrijeme provoditi u našem gradu.

Okrugli stol je održan u organizaciji Udruge Srce, a na njemu su uz Udrugu Srce sudjelovali i predstavnici Grada Svetog Ivana Zeline,  Dječjeg vrtića Proljeće i Tintilinić, Gljivarske udruge Amanita, Društva Naša djeca, Osnovne škole Dragutina  Domjanića, OŠ Ksavera Šandora Đalskoga, Srednje škole Dragutina Stražimira, Doma za odrasle osobe Skupnjak, Moto i offroad Zelina te Zajednice sportskih udruga Sveti Ivan Zelina.

U sklopu Okruglog stola održana je panel rasprava na temu kako što kvalitetnije iskoristiti EU fondove koju je vodio prof.reh. Darko Kobetić, Ravnatelj Centra znanja Profectus.  Zaključak ove zanimljive rasprave je bio da je kod pisanja i apliciranja nekog projekta za Europska sredstva potrebna zajednička suradnja u analizi potreba i razvoju usluga i aktivnosti u zajednici.

Nakon Okruglog stola predstavljeni su EU projekti koji se provode u lokalnoj zajednici kao i projekti koji se planiraju provesti u skorijoj budućnosti. Ovaj događaj se kao i svake godine do sada održao pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije.

Europski projekt Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina pod nazivom od „od 15 do 115“ predstavila je ravnateljica gđa. Vesna Bičak Dananić. U sklopu projekta održati će se plesne, likovne i kreativne radionice, a tu su još i pripreme za državnu maturu, tečajevi stranih jezika te filmski i fotografski tečajevi. Jedan od dijelova projektnih aktivnosti bio je nabava potrebne informatičke opreme i specijaliziranog kombi vozila koje će uvelike olakšati prijevoz osoba s invaliditetom na navedene aktivnosti.  Sve aktivnosti projekta imaju cilj socijalnog uključivanja mladih nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom i osoba starijih od 54 godine.

Gđa Štefica Kramarić, viša stručna suradnica za poljoprivredu, turizam i ruralni razvitak grada Svetog Ivana Zeline predstavila je europske projekte: Izgradnja reciklažnog  dvorišta na području Grada Svetog Ivana Zeline, Zelina – Zeleni Grad, Energetska obnova zgrade gradske uprave Grada Sveti Ivan Zelina, Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina, WiFi4EU, Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina. Grad Sveti Ivan Zelina planira provesti slijedeće projekte: Rekonstrukcija traktorskog puta u primarnu šumsku cestu na Kladešćici, izgradnja Hokej Centra Zelina, rekonstrukcija dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg     vrtića Proljeće, sanacija zatvorenog odlagališta Cerovka, rekonstrukcija i prenamjena postojeće zgrade starog suda u Glazbeno edukacijski centar.

Prvi europski projekt Gljivarske udruge Amanita predstavio je njen predsjednik g. Dalibor Brebrić, a kroz projekt će se financirati izgradnja Gljivarsko edukativni park u šumi Raciljnjak koji će biti prvi takav park u Hrvatskoj.

O iskustvu Udruge Srce u provođenju i planiranju europskih projekata, a koji su usmjereni razvoju socijalnih usluga u zajednici sa ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama i njihovih obitelji govorila je njena djelatnica Marija Dugac. Udruga Srce potpisala je 8 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije u ukupnom iznosu od 23.908.097,45 kuna. Marija se je u svom izlaganju posebno dotaknula projekta koji se trenutno provode, a to su „Okruženje za samoostvarenje“  kojem je cilj izgradnja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom, odnosno kroz poboljšanje socijalne infrastrukture omogućiti veću dostupnost socijalnih usluga u zajednici. Jednako važan projekt Udruge Srce je projekt „NeoviSAN“ kojem je glavni cilj osnaživanje i jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i stručnjaka, odnosno jačanje kapaciteta cjelokupne zajednice za pružanje usluge organiziranog stanovanja.

Ovakvi okrugli stolovi bi trebali postati tradicija jer služe kao dobra praksa za razmjenu iskustava te prilika za suradnju i daljnji razvoj zajednice.

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce