Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Dani otvorenih vrata Udruge Srce

Dani otvorenih vrata Udruge Srce
Udruga Srce je i ove godine otvorila svoja vrata za brojne zainteresirane građane u cilju prezentacije svojih aktivnosti i program. 24. i 25. svibnja Udruga je organizirala različite aktivnosti za različite ciljane skupine.
  1. svibnja 2018.

Ciljane skupine: umirovljenici, predstavnici udomiteljskih obitelji, predstavnici lokalnih institucija, članovi, volonteri, ostali građani

JAVNA TRIBINA  O VAŽNOSTI SOCIJALNOG UKLJUČIVANJA OSOBA S INVALIDITETOM I OSTALIH MARGINALIZIRANIH SKUPINA  

Kroz dugogodišnji rad u zajednici, Udruga „SRCE“ vođena vlastitim iskustvima, podržava socijalno uključivanje i drugih marginaliziranih skupina u društvu čiji je pristup informacijama i uslugama  također otežan. Iz toga razloga, u ovu aktivnost uključeni su bili članovi Udruge umirovljenika i korisnici doma za psihičke bolesne osobe „Skupnjak“ kao predstavnici dvije značajno marginalizirane društvene skupine u zajednici, te članovi Udruge SRCE, predstavnici Grada Sv. Ivana Zeline, Centar za socijalnu skrb, volonteri i zaposlenici Udruge SRCE kao i ostali posjetitelji. Oko 60ak sudionika imali su priliku dati svoja mišljenja i informacije vezane uz uključivanje osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina u društvo.  Javnu tribinu vodila je konzultantica za javni i neprofitni sektor gđa Nataša Škrbić. Ova suradnja otvara priliku da se kroz primjer dobre prakse socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, ovakav model uključivanja diseminira i na druge ranjive skupine u društvu.

PROMOCIJA ZDRAVSTVENOG PRIRUČNIKA

Priručnik je nastao u okviru aktivnosti programa „Poludnevni boravak i Klub Srce“. Sadržaj koji se koristio u nastanku priručnika o zdravlju proizašao je iz održanih radionica na temu očuvanja zdravlja. Pri izradi priručnika primjenjivana su pravila za izradu građe lake za čitanje kako bi bio pristupačan za osobe s intelektualnim teškoćama. Svaki je dio teksta popraćen vizualnim prikazom (simboli, slike, piktogrami) kako bi se omogućilo praćenje osobama s intelektualnim teškoćama, komunikacijskim teškoćama te teškoćama čitanja. Priručnik ima i širu namjenu te ga je moguće koristiti u radu s djecom osnovnoškolske dobi. U priručniku su obrađeni osnovni  pojmovi vezani uz zdravlje, kao što su odlazak liječniku, higijena, preventivni postupci, pravilna prehrana, boravak u bolnici, uobičajeni liječnički pregledi i slično. Priručnik su u kratko nakon javne tribine opisale članice Udruge Srce pomoću prezentacije i podršku zaposlenice Udruge. 

NASTUP PJEVAČKOG ZBORA UDRUŽENJA UMIROVLJENIKA SVETI IVAN ZELINA, ZAJEDNIČKO DRUŽENJE, RAZGELDAVANJE PROSTORA UDRUGE

 

  1. svibnja 2018.

Ciljane skupine: djeca, mladi, članovi Udruge, volonteri, ostali građani

 JAČANJE LOKALNOG IDENTITETA DJECE I MLADIH

U aktivnosti su sudjelovali učenici četvrtih razreda OŠ Ksavera Šandora Đalskoga z Donje Zeline, članovi Udruge i volonteri. Cilj aktivnosti bila je zajednička izrada zelinskih suvenira uz podršku volontera, a koji će biti izloženi tijekom obilježavanja Svetoivanjskih dana. Uključivanjem učenika u ovakve volonterske aktivnosti u zajednici potiče se i razvija društvena solidarnost te se pridonosi stimulativnom okruženju za osobe s invaliditetom i mogućnostima za njihov osobni rast i razvoj. Sudjelujući u ovoj kreativnoj radionici, direktno se doprinijelo inkluziji u zajednici, uključeno je više društvenih skupina – osnovnoškolci, djeca s teškoćama, mlade osobe s invaliditetom i volonteri te građani iz zajednice.  Osim izrade suvenira učenici su se upoznali s radom Udruge, spoznali su što sve osobe s teškoćama i osobe s invaliditetom mogu, upoznali su se s njihovim mogućnostima, dobili su odgovore na mnoga pitanja poput toga: „zašto je u toaletu prilagođenom osobama s invaliditetom ogledalo nagnuto?“, „što je posao radnoga terapeuta i fizioterapeuta?“, „kako se ponašati prema osobama s invaliditetom?“ i mnoga druga pitanja. Provedena radionica doprinijela je prihvaćanju osoba s invaliditetom kao dijela ljudske raznolikosti.

Dan otvorenih vrata Udruge Srce medijski su popratili lokalni mediji Prigorje.hr, Turistička zajednica, Grad Sveti Ivan Zelina, Radio Zelina – emisija Otkucaji Srca.

Aktivnosti Dana otvorenih vrata financirane su od strane Zagrebačke županije u sklopu projekta "Srce u zajednici". 

Svim gostima, prijateljima i suradnicima od Srca hvala.

 

 

 

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce