Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

#12 Iz Tomekove perspektive

Objavljeno: 14.12.2022 u 10:29

I osobe s invaliditetom se raduju blagdanima

Prosinac je i svi smo u očekivanju  božićnih i  novogodišnjih blagdana te se radujemo tome. Kao i sve druge ljude, niti nas osobe sa invaliditetom ne zaobilazi blagdansko raspoloženje i sve ono što je vezano uz  njega. U većini slučajeva ne proživljavamo predblagdansko vrijeme kao i svi ostali, ali kada to kažem mislim na užurbani obilazak trgovina, nabavku  božićnih poklona, hrane i pića za blagdanski stol, odabir bora koji ćemo kiti i slično.  osim ovog trgovačkog djela,  božićni i  novogodišnji blagdani imaju i onaj duhovni i društveni dio gdje smo puno vidljiviji i aktivniji. U sklopu adventa se održavaju razne kulturno-zabavne manifestacije na kojima nismo samo posjetitelji, već aktivno sudjelujemo u njihovom provođenju. Iz prve ruke mogu posvjedočiti koliko  osobe invaliditetom ulažu volje, želje i truda u izradu  adventskih i  božićnih ukrasa koji se prodaju na  adventskim sajmovima, gdje uvijek ima mnogo zanimljivih stvari i dobra je prilika za druženje s ljudima. Osim prodaja u božićnom i  novogodišnjem razdoblju ima mnogo zanimljivih koncerata, predstava i raznih proslava na kojima glumimo, pjevamo i plešemo. Pripreme često puta znaju započeti i nekoliko mjeseci unaprijed. Nekada bude užurbano napeto i stresno, ali sve se to zaboravi kada se stane na pozornicu i kada vas publika nagradi svojim osmijehom i pljeskom. Svi ti događaji koji se događaju u blagdanskom razdoblju  su prekrasni i dobro je da ih ima što više,  ali pravi smisao  Božića nije u svemu tome. Kada govorimo o Božiću, ipak se malo moramo osvrnuti na to  zašto se Božić zapravo slavi, svi mi znamo da to nije zbog dolaska Djeda Božićnjaka koji je vrlo drag i simpatičan starčić,  nego da je to zbog dolaska Isusa Krista na ovaj svijet. Nema veće sreće   nego kada je za blagdane obitelj zajedno i kada zajedno odlazimo u crkvu, kitimo bor pjevamo Božićne pjesme, slušamo priče starijih kako se nekada slavio Božić ili se pak družimo i smijemo za blagdanskim stolom.  Svi mi, a pri tom mislim na nas osobe s invaliditetom, bi tokom čitave godine, a pogotovo u ovo blagdansko vrijeme trebali biti što bolji prema  drugim ljudima i pomoći onome kome je to potrebno, ako smo u  mogućnosti i materijalno, ali ako ne možemo tako, onda barem osmijehom i lijepom riječi, nas neće ništa koštati, a ljudi oko nas će se bolje osjećati.

Kada već govorimo o blagdanima ja bih se malo želio dotaknuti i Nove godine koju za razliku od Božića kod kojeg  je naglasak na mi  i obiteljskom okupljanju, ipak volimo proslaviti u nekom dobrom društvu, uz hranu,  piće i glazbu. Osobno sam  do sada u životu najveći broj dočeka proveo kod kuće uz novogodišnji program s obitelji. Nekoliko sam puta bio na dočeku,  par puta sa prijateljima u Udruzi, a jednom sam bio u restoranu sa roditeljima i društvom i svaki put sam se proveo ludo i nezaboravno.

Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i puno uspjeha, zdravlja i sreće u novoj 2023. godini. Ako na Božić, blagdan Svetog  Stjepana, Ivana ili na Silvestrovo slavite imendan, neka vam je  sretan i radostan.

 

                                                                                                                    Tomislav Nedelić

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce