Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

#1 Iz Tomekove perspektive - Invaliditet i zimske radosti

Nalazimo se u dobu godine koje se zove zima. To je doba godine kada bi se po pravilu prirode trebalo sve zabijeliti i kada bi trebao stegnuti temperaturni minus, no kako je posljednjih godina i priroda malo promijenila svoja pravila najčešći minus koji nas steže u ovo doba godine je onaj u novčaniku koji je nastao za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a bjelinu  vidimo samo na glavama baka i djedova koji prolaze ulicom.

Ako nam se zima ipak smiluje, najčešće je to u vrijeme kada oni koji se snijegu najviše vesele ponovno krenu u vrtiće i škole.

Ipak ima i onih koji nađu načina za uživanciju na snijegu pa otputuju na mjesta gdje ne moraju brinuti da li će imati od čega napraviti snjegovića već samo moraju ponijeti mrkvu, metlu i lonac.

No kad govorimo o zimskim radostima, kod ljudi sa invaliditetom vam je to malo drugačije.  Mi uz tu ljepotu i romantiku koju priroda tada nudi, postajemo pravi sanjkaši bez saonica,    skijaši bez skija i klizaći bez klizaljki, a sve navedene zimske rekvizite ne rijetko nam zamjene naša kolica i ostala pomagala za kretanje.

Ima među nama i onih koji se ozbiljno bave zimskim sportovima, puno treniraju te u njima postižu vrhunske rezultate i osvajaju medalje. Pa ako nekada i budemo ljuti na snijeg jer nas možda ponekad ograničava u našim aktivnostima, moramo se sjetiti da bez njega ne bi imali prirodu kakva nam treba, djeca ne bi bila vesela, a već ranije spomenuti sportaši ne bi mogli ostvarivati rezultate koje ostvaruju.   

Već sam spomenuo da se snijegu najviše vesele oni najmlađi, no ima i odraslih kojima je taj bijeli gost najdraži prijatelj, pa zašto onda i njima ne dopustiti da budu radosni i da probude dijete u sebi.  

Mi koji imamo takvu situaciju da nam snijeg možda malo  smeta i ograničava nas u našim aktivnostima uvijek ćemo nekako preživjeti. Svijet neće propasti ako nešto što smo trebali danas, obavimo sutra jer u svemu kada je to moguće treba gledati vedriju stranu.

Tomislav Nedelić, voditelj u elektroničkim medijima

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce