Klub Srce - ožujak 2012.

U Klubu Srce svakog se dana provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju osnaživanje i osposobljavanje članova Udruge "SRCE" za što samostalniji i kvalitetniji život u zajednici.

Naše „Klubaše" svakodnevno potičemo da izražavaju i zastupaju svoje interese i stavove te primjerenom komunikacijom zajednički donose odluke. Tako smo u sklopu radionice samozastupanja u ožujku izradili i zajednički utvrdili raspored svakodnevnih zaduženja u obliku tablice gdje svatko može vidjeti tko je za što taj dan zadužen. Osim toga tu su i edukativno–obrazovne radionice poput „Male škole“ gdje učimo nove i utvrđujemo postojeće vještine čitanja i pisanja te produbljujemo znanje, primjerice, rješavanjem križaljki.

Pružanjem fizičke i verbalne podrške od strane izvoditelja, asistenata i volontera „Klubaši“  pripremaju jednostavna jela, tople i hladne napitke, pospremaju radni prostor pa na taj način razvijamo svijest o osobnoj higijeni i higijeni u domaćinstvu.

Edukacijsko rehabilitacijski rad u Klubu Srce osim mnoštva edukativnih, kreativnih i aktivnosti svakodnevnog života te produženog boravka obuhvaća i rehabilitaciju putem pokreta (RPP) koja se ne ograničava na funkcionalni trening, već postavlja motorički zadatak na način da se u obzir uzimaju daleko širi aspekti razvoja u skladu s postavljenim ciljevima rehabilitacije.

Sportske aktivnosti usmjerene su više na razvoj kondicijskih, a RPP na razvoj koordinacijskih motoričkih sposobnosti. Tako smo mi u ožujku dva puta tjedno provodili različite aktivnosti koje su uključivale dinamične funkcionalne vježbe, igre s različitim sredstvima (lopte, baloni, kolutovi, čunjevi, glazba ...), individualne, grupne i aktivnosti u parovima te pokretne i natjecateljske igre s ciljem razvoja motoričkih sposobnosti, poticanja socijalnog kontakta, razvoja percepcije, kognicije, koordinacije i orijentacije. Lijepo vrijeme u ožujku omogućilo nam je organiziranje natjecanja na otvorenom  i to u kuglanju te prelaženju preko poligona. Natjecali smo se i u parovima, a igrom s balonima u grupi razvijali smo grupnu koheziju i suradnički odnos.

RPP djelovanjem usmjerenih motoričkih aktivnosti na stimulaciju perceptivnih i spoznajnih funkcija, komunikaciju i socijalno ponašanje, osigurava integrativni pristup cjelokupnom psihofizičkom razvoju osobe. Kroz doživljaj uspjeha i zadovoljstva pri kretanju unapređuje se opća spremnost za učenje, povećava sposobnost kontrole ponašanja u socijalnim situacijama te razvija samopouzdanje i svijest o vlastitim sposobnostima.

Povratak