Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Likovni susreti u Srcu

Likovni susreti u Srcu
Trodnevna likovna kolonija održana od 21. do 23. rujna u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika i likovnih kritičara.

Udruga djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Srce“ pozvala je umjetnike da budu njihovi gosti i participiraju u humanom i vrijednom trodnevnom projektu - „ Likovnim susretima u Srcu“. Idejno ga je i koncepcijski osmislila Sanda Stanaćev Bajzek , a održavao se pod organizatorskom palicom udruge Srce, u njihovim prostorima, u gradiću nedaleko Zagreba, Sv. Ivan Zelina, od 21. do 23.rujna 2019.
Susreti su zamišljeni kao likovno radno trodnevno druženje tijekom kojeg bi se umjetnički stvaralo, a nastali radovi/slike bili bi ponuđeni na kupnju na aukcijskoj izložbi 29. 11. 2019., koja će biti upriličena u renomiranoj zelinskoj galeriji koju vodi obitelj Žiljak – galeriji „Sv. Ivan Zelina. Nastala umjetnička produkcija bit će zabilježena i odgovarajućim katalogom koji će biti promoviran na izložbi. Likovni susreti međunarodnog su karaktera, jer su uz hrvatske umjetnike pozvani i inozemni i to iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Francuske.
Svrha i cilj ovakvog okupljanja je prvenstveno humanitarna i društveno korisna. Ovakav oblik suradnje tj. druženja kroz likovno stvaralaštvo nema samo umjetnički, likovni učinak, već se kroz rad i druženje s umjetnicima i suradnju s kulturnim institucijama, otvara širi dijapazon mogućnosti, pridonosi boljoj socijalnoj osviještenosti rušeći predrasude i pružajući jednaku šansu svima, tako olakšavajući put razvoja osobama s intelektualnim i psihičkim teškoćama pružajući im kvalitetniji život. Cilj ovakvih „susreta“ je i integracija određenih populacija u kulturni život zajednice te popularizacija umjetničkog stvaralaštva ukazujući na njegove neizmjerne potencijale i važnost u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka, kako i poticanje i osposobljavanje korisnika udruge za što samostalniji pristup i način rada u likovnom stvaralaštvu i vještinama primijenjenih umjetnosti.
Umjetnicima će biti osigurani radni materijali – platna i boje, te hrana i piće, kao i cjelodnevni smještaj inozemnim, a putni troškovi domaćim umjetnicima. Treći (zadnji) dan bit će upriličena i dvosatna radionica s korisnicima udruge tijekom koje bi svi umjetnici /sudionici slikali zajedno s članovima udruge, djecom s poteškoćama i osobama d invaliditetom.
Tijekom trodnevnog boravka na susretima, osim radnog dijela bio je osmišljen i program slobodnih aktivnosti : posjet lokalnoj eko gospodarstvu Gradunje, te posjet izložbi i galeriji Žiljak uz prigodno predavanje i prezentaciju InfraRed tehnologije korištene u slikarstvu i dizajnu, kojom tim na čelu sa svjetski priznatim fizičarem Vilkom Žiljkom već desetak godina osvaja prestižne nagrade diljem svijeta, a implementirana je i u uratke radionica art terapije koju umjetnici članovi HULULK-a provode s korisnicima udruge Srce.
Umjetnici koji su participirali u Susretima u „Srcu“ su: Krunoslav Jakobović iz Francuske, Matea Martinović iz Bosne i Hercegovine, Saša Bezjak, Ana Krašna, Irena Gayatri Horvat i Lojze Kalinšek iz Slovenije, te Mercedes Bratoš, Ana Jakić Divković, Ana Divković, Andreja Hojnik Fišić, Marija Galić, Ivana Ožetski i Petar Pero Vidak iz Hrvatske.

Galerija

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška