Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Osobni asistent, tko je to?

Objavljeno: 07.04.2016 u 18:18
Osobni asistent, tko je to?
Svaka osoba s invaliditetom u svom životu nailazi na razne prepreke s kojima se često teško nosi i ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalazi.

Mnogi od nas misle kako nitko nema razumijevanja ni sluha za naše probleme  i u takvim situacijama dižemo ruke od svega.

Unatoč teškim trenucima u svom životu svaka osoba s invaliditetom bi trebala pozitivno gledati na život i svijet oko sebe jer život ima puno svijetlih točaka, a svakako jedna od svijetlih točaka u životu osobe s invaliditetom je i osobni asistent.

Neki ljudi koji koriste usluge osobnog asistenta ili pak oni koji znaju nekoga tko ima asistenta misle da osobni asistent mora bez pogovora  izvršavati sve ono što mu se kaže i udovoljavati svakoj želji svog korisnika.

Tko god ima takvo mišljenje, mislim da je u krivu jer osobni asistent nije niti nečiji sluga niti nečiji rob već ljudsko biće koje ima svoje dostojanstvo, svoje potrebe i svoje mišljenje.

Za mene je velika sreća što mogu koristiti usluge osobnog asistenta jer na žalost neki od prijatelja koji bi trebali i htjeli imati osobnog asistenta ne mogu ga imati, ali se nadam da će u budućnosti i oni imati asistente.

Posao osobnog asistenta je posao koji na žalost nikome ne može biti stalan jer je samo na četiri sata i premalo je plaćen pa se često dogodi da kada vam jedna osoba bude asistent i na nju se naviknete ona dobije bolji posao i više ne radi s vama, ali to ne mora biti uvijek loše jer je to prilika za upoznati neku novu osobu u svom životu koja vam postane asistent.

Za mene je važno da mi osobni asistent bude netko s kim mogu o svemu razgovarati, netko tko je opušten, komunikativan, zabavan, netko kome ništa nije teško za mene učiniti, te netko tko neće biti samo moja produžena ruka za stvari koje ne mogu obaviti sam već prijatelj  na kojega se uvijek mogu osloniti.

Upravo takav je moj osobni asistent i ja se zbog toga smatram sretnom i ispunjenom osobom.

Pripremio: Tomislav Nedelić

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce