Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Para taekwondo u Srcu

Objavljeno: 24.11.2021 u 10:22
Para taekwondo u Srcu
Para Taekwondo nije samo borilačka vještina, nego sport koji osobu uči ponašanju, ustrajnosti, samokontroli i hrabrosti.

Para taekwondo u Srcu omogućio je uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u učenje borilačkih vještina što je doprinijelo njihovom uključivanju u društvenu zajednicu, samopotvrđivanje u društvu te povećanje fizičkih i intelektualnih mogućnosti.

Kod nekolicine članova Udruge „Srce“ dugo je bila prisutna želja da se bave nekim sportom.

U srpnju 2017. godine Udrugu „Srce“ posjetili su članovi i predstavnici Taekwondo kluba    „Zelingrad“. Kroz priču i pokazivanje taekwondo vještina dio članova Udruge se zainteresiralo za ovaj sport. Treninzi su se održavali u prostorijama Udruge „Srce“ i sportske dvorane u Svetom Ivanu Zelini. Pod vodstvom trenera Zdravka Taušana, članovi Udruge Anita Penava, Štefanija Klasić, Petra Škrlec, Lana Pocrnić, Darko Antunović, Petar Horvat i Luka Geller postali su pravi  sportaši. Na mnogobrojnim natjecanjima u Zagrebu, Svetom Ivanu Zelini i Đurđevcu su pokazali stečene vještine te su osvajali zlatne, srebrne i brončane medalje kojima se Udruga Srce posebno ponosi.

Stečenim iskustvom kroz razna natjecanja raslo je samopouzdanje  taekwondoaša iz Udruge „Srce“ koji su s vremenom odvojili od  Taekwando kluba „Zelingrad"  te su osnovali Paratekwondo klub „Srce“ koji je nastavio razvijati prave sportske talente .

Za Parataekwondo važno je reći da njegovi sudionici ne izvode klasične borilačke vještine koje su karakteristične za taekwondo, već pokazuju pokrete koji su prilagođeni osobama s invaliditetom. Na taj način povećaju svoju fizičku aktivnost, motoričke sposobnosti i stječu nova znanja i vještine.

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce