Udruga Srce potpisala je 7. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europske unije

Udruga Srce potpisala je 7. Ugovor  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europske unije
Predsjednica Udruge Srce potpisala je 7. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europske unije pod nazivom „Osobni asistent“.

Projekt „Osobni asistent“, kojeg je Udruga Srce prijavila za financiranje u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III u kolovozu 2020. godine“, dobio je pozitivnu ocjenu te će provedba projektnih aktivnosti u sljedećih 20 mjeseci biti u stopostotnom iznosu financirana sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt vrijedan 1.801.231,74 kuna.

Projekt je nastavak projekata iz prethodne dvije faze poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“ u razdoblju od ožujka 2017. godine do ožujka 2021., godine kojima je Udruga osiguravala uslugu osobne asistencije za 11 korisnika, a nastavkom projekta iz III faze Poziva u korištenje usluge osobne asistencije uključena su nova 3 korisnika.

Projektom se doprinosi proširenju i razvoju usluge osobne asistencije, a zaposleno je 12 osobnih asistenata za 14 korisnika usluge osobne asistencije, voditeljica projekta, koordinatorica rada osobnih asistenata i administratorica projekta.

Tijekom 20 mjeseci provedbe projekta organizirati će se kontinuirana podrška korisnicima usluge osobne asistencije i osobnim asistentima koje će obuhvaćati različite teme, a koje su usklađene s dosadašnjim potrebama korisnika i osobnih asistenata. Podrška osobnim asistentima i korisnicima usluge osobne asistencije tijekom pružanja usluge osobne asistencije potrebna je kako bi se kontinuirano postizao standard pružanja/korištenja usluge i ujednačili pristupi osobnih asistenata s ciljem povećanja profesionalnosti u pružanju ove usluge.

Usluga osobne asistencije u Udruzi Srce

Uslugu osobne asistencije Udruga Srce osigurava i kroz Trogodišnji program pod nazivom „Osobni asistenti“ za dva korisnika s tjelesnim invaliditetom, financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Kroz navedene programe Udruga Srce trenutno osigurava uslugu osobne asistencije za 16 osoba s invaliditetom, od kojih su 5 osoba s tjelesnim invaliditetom i 11 osoba s intelektualnim teškoćama.

Europski projekti u Udruzi Srce

Od 2013. godine odobreno je ukupno 7 europskih projekata koji su osigurali provedbu pojedinih aktivnosti

1. IPA "Podrška u zajednici" (2013.), za podršku djeci s teškoćama kroz 17 pomoćnika u nastavi i vrtiću, pomoć u učenju te zapošljavanje socijalnog pedagoga i logopeda. Ukupna vrijednost projekta je 205.986,92 EUR, a u 95%-tnom iznosu financiran je od strane Europske Unije tijekom 18 mjeseci provedbe, a u partnerstvu s CZSS Sv. Ivan Zelina, dva dječja vrtića, tri osnovne i jedna srednja škola.
  2.  "Zajedno jači" (2014.), za jačanje kapaciteta zaposlenika, roditelja i volontera kroz niz edukacija i radionica. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH u vrijednosti 650.980,80 kn. Projekt je okupio partnere iz čak četiri županije, a provodio se u razdoblju od 29.12.2014. do 28.12.2015. godine.
  3. "Osobni asistenti" (2017.), s ciljem jačanja socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije te uključivanje nove korisničke skupine – osoba s intelektualnim teškoćama. U projekt je uključeno 9 osoba s invaliditetom od kojih je 7 osoba s intelektualnim teškoćama. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.701.285,15 kn za razdoblje od 28.3.2017. do 28.3.2019. godine.
  4. "Osobni asistenti" (2019.), nastavak ciljeva projekta iz prethodne faze u koji je uključeno 11 korisnika, od kojih je 7 osoba s intelektualnim teškoćama. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.833.849,30 kn za razdoblje od 22.3.2019. do 22.3.2021. godine.
  5. „Aktiviraj se, razvijaj se“ (2019.), projekt osnaživanja osoba s invaliditetom i stručnjaka koji rade s marginaliziranim skupinama iz CZSS-a Sveti Ivan Zelina, CZSS-a Dugo Selo, Grada Sv. Ivana Zeline i Udruge Srce s ciljem povećanja zapošljivosti i konkurentnosti osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada te socijalnoj uključenosti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 930.799,84 kn za razdoblje od 22.10.2019. do 22.04.2021.
  6. „Okruženje za samoostvarenje (2020.)“, projekt u vrijednosti 14.097.112,11 kn u sklopu kojeg će se izgraditi zgrada za organizirano stanovanje i boravak za osobe s invaliditetom čime će se doprinijeti procesu prevencije institucionalizacije i razvoju mreže izvaninstitucionalnih oblika skrbi u zajednici. Uspješna provedba projekta u suradnji s dva partnera, Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija, rezultirat će smanjenjem broja osoba s invaliditetom kojima bi neprovođenjem ovog projekta jedina opcija bila prelazak na institucijski oblik skrbi.
  7. "Osobni asistenti" (2021.), nastavak ciljeva projekta iz prethodne faze u koji je uključeno 14 korisnika, od kojih je 11 osoba s intelektualnim teškoćama. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.801.231,74 kn za razdoblje od 25.5.2021. do 25.01.2023. godine.