Uspješno održana proslava Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dana volontera

Objavljeno: 08.12.2014 u 18:29

U petak, 05. prosinca u Udruzi Srce proslavljen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i dan volontera. U društvu mnogih prijatelja, suradnika, volontera i članova obilježeni su ovi dani kad se na poseban način u cijelom svijetu daje pozornost volonterima i osobama s invaliditetom.

Početak prigodnog programa bavio se edukativnim dijelom o nastanku i povijesti obilježavanja ovih datuma. Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine kada je 8. kolovoza u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Svake godine pri obilježavanju ovog dana fokus se stavlja na neko određeno pitanje, a ovogodišnja tema bila je „Održivi razvoj: obećanje tehnologije".

Udruga Srce od svog osnutka pomaže poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom te kroz projekte i razne aktivnosti nastoji im olakšati svakodnevni život te ravnopravan položaj u zajednici. Tako je u suradnji Upravnog odbora Udruge Srce i gradskog vijeća Grada Sveti Ivan Zeline donesena Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u razdoblju od 2012. do 2015. godine za gradsko područje. Svrha Strategije je unapređivanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osobama s invaliditetom i unapređivanje i poštivanje njihova urođenog dostojanstva.

Za uspješno ispunjavanje svrhe i ostvarivanje ciljeva Udruge Srce svakako su doprinijeli i volonteri bez kojih mnoge neprofitne organizacije , pa tako i Udruga Srce ne bi mogle obavljati svoj posao. Međunarodni dan volontera slavi se kao priznanje i izraz zahvalnosti svima onima koji nesebično posvećuju svoje dragocjeno vrijeme i stečene vještine kako bi pomogli potrebitima diljem svijeta. Proglasila ga je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak s ciljem da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Udruga Srce je u svom dosadašnjem radu razvila jednu široku mrežu volonterizma, a želeći je proširiti i na druge organizacije civilnog društva otvoren je Lokalni volonterski centar 04. travnja 2013. godine sa sjedištem u Ulici Petra Preradovića 3 u Svetom Ivanu Zelini. Osnovan je s ciljem pružanja potpore potencijalnim volonterima i organizatorima volontiranja kroz davanje neposredne pomoći.

Udio volonterskog angažmana u udruzi srce u 2013. godini je 101 volonter iz zajednice što je 2886 sati, 7 volontera roditelja iz Udruge - 90 sati, te 8 volontera članova upravljačkog tijela - 2968 sati. Ukupan udio mjerljivog volonterskog angažmana je 5944 sati gdje treba uzeti u obzir i nemjerljivi volonterski angažman u pružanju podrške, znanja i savjetovanja za uspješniju provedbu aktivnosti i projekata Udruge Srce.

Važno je spomenuti i KLUB KREATIVACA osnovan sredinom 2014. godine koji okuplja sve građane volontere i roditelje sa željom za stvaranjem kreativnog rada. Aktivnosti Lokalnog volonterskog centra izvan Udruge u kojima su sudjelovali volonteri su Europsko prvenstvo u dvoranskom hokeju, Revija kratkog hrvatskog filma „Kratki na brzinu", Međunarodni viteški turnir vitezova Zelingradskih i Svjetska liga hokeja na travi.

Večer je obilježilo i predstavljanje Sportskog društva za osobe s invaliditetom „SRCE“ osnovanog u prosincu 2013. godine Aktivnosti Društva predstavili su predsjednik Tomislav Nedelić i njegova zamjenica Štefanija Klasić, oboje članovi Udruge Srce.

Drugi dio večeri uslijedila je podjela zahvalnica suradnicima, volonterima i građanima a prigodnu riječ rekli su gosti Udruge Srce; gđa Štefica Kamenarić Filipović ispred Zagrebačke županije, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zeline g. Hrvoje Košćec, te počasni član Udruge, g. Dalibor Brebrić. U redovima publike pratili su ih i naši drugi dragi gosti; predsjednik gradskog vijeća g. Željko Pecak, g. Filip Ćurko, g. Vlado Žigrović i brojni drugi.

Nakon prigodne radionice „Paralelni svijet" koji su za goste pripremili zaposlenici Udruge ugodno druženje nastavljeno je uz domjenak i glazbu. Za veselu i ugrijanu atmosferu pobrinuo se bend MARIO u sastavu g. Maria Hleba i g. Stjepana Poldrugača. Velike zahvale idu najaktivnijim roditeljima Udruge Srce koji su i za ovu prigodu pomogli oko serviranja i pripreme hrane i pića.

Fotografije sa proslave možete pogledati u galeriji.