Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Održana Završna konferencija projekta "Osobni asistent"

Održana Završna konferencija projekta "Osobni asistent"
Održana je završna konferencija 3. europskog projekta Udruge Srce „Osobni asistent“ za pružanje usluge osobne asistencije za 9 osoba s invaliditetom

U prepunoj Gradskoj vijećnici Sveti Ivan Zelina, u petak 22. ožujka 2019. godine održana je Završna konferencija Udruge Srce na kojoj su predstavljeni rezultati provedbe europskog projekta „Osobni asistent“ vrijednog 1,7 milijuna kuna. Projekt je odobren u okviru poziva „Razvoj usluge osobe asistencije za osobe s invaliditetom“, a financiran iz Europskog socijalnog fonda te je njime bila osigurana usluga osobne asistencije za 9 osoba s invaliditetom (3 korisnika tjelesnim teškoćama i 6 korisnika s intelektualnim teškoćama).

Moderator konferencije bio je Tomislav Nedelić, jedan od korisnika usluge osobne asistencije. Nakon pozdravnih govora predsjednice Udruge Srce gđe Đurđe Penava, gradonačelnika Grada Svetog Ivana Zeline g. Hrvoja Košćeca i predstavnice Zagrebačke županije Ksenije Čuljak, voditeljica projekta Nikolina Bešlić prezentirala je aktivnosti i rezultate projekta u protekle dvije godine te je ponosno najavila i nastavak provedbe projekta na sljedeće dvije godine za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Tijekom konferencije nekoliko korisnika usluge osobne asistencije, članovi obitelji te sami osobni asistenti  iznijeli su svoja iskustva i izazove s kojima su se suočavali u korištenju, odnosno pružanju usluge osobne asistencije. Osobni asistenti osvrnuli su se na osobna iskustva i doživljaje tijekom pružanja usluge osobne asistencije dok su korisnici i njihovi roditelji progovorili o teškoćama s kojima su se susretali prije provedbe projekta te koliko je usluga osobne asistencije promijenila njihove živote i poboljšala kvalitetu života.

O važnosti pružanja i daljnjeg razvoja usluge osobne asistencije u lokalnoj zajednici govorila je predstavnica Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, gđa Mirjana Poldrugač koja je istaknula kako Centar pozdravlja sve inicijative Udruge Srce vezane za pružanje podrške osobama s invaliditetom, budući da centri nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore na sve potrebe osoba s invaliditetom u zajednici. Navela je i kako će Centar i dalje biti otvoren za suradnju s Udrugom Srce na poboljšanju kvalitete pružanja socijalnih usluga u zajednici.

Vanjski evaluator g. Darko Kobetić ocijenio je izuzetno pozitivno pružanje usluge osobne asistencije što su pokazali i rezultati same evaluacije dobiveni prikupljanjem informacija od sudionika koji su bili uključeni u provedbu projekta. Evaluacijski proces pokazao je visoku kvalitetu rada osobnih asistenata te dokazao opravdanost njihovog angažmana i isplativost ovakvog oblika pružanja podrške osobama s invaliditetom zbog prevencije izolacije i institucionalizacije osoba s invaliditetom. Naveo je kako usluga osobne asistencije treba postati standard u cilju razvoja inkluzivnog društva i da prema tome svi trebamo težiti.

Na samom kraju završne konferencije prikazan je film „Usluga osobne asistencije u Udruzi Srce“ snimljen u suradnji samih korisnika usluge i njihovih osobnih asistenata, a u sklopu kojeg je prikaz razvoja usluge osobne asistencije u Udruzi Srce od samog početka (2010.) do danas i u kojem je jasno opisana uloga osobnog asistenta u pružanju podrške osobi s invaliditetom.

Na konferenciji koja je završila prigodnim domjenkom sudjelovalo je oko stotinjak sudionika.

Projekt „Osobni asistent“ financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 28.3.2017. do 28.3.2019. godine.

Povratak

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce