Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Završna konferencija projekta "Osobni asistent" - faza II

Završna konferencija projekta "Osobni asistent" - faza II
Održana je Završna konferencija europskog projekta Udruge Srce „Osobni asistent“ za pružanje usluge osobne asistencije za 11 osoba s invaliditetom

U  Gradskoj vijećnici Sveti Ivan Zelina, u četvrtak  18. ožujka 2021. godine održana je Završna konferencija Udruge Srce na kojoj su predstavljeni rezultati provedbe europskog projekta „Osobni asistent“ vrijednog 1,8 milijuna kuna. Projekt je odobren u okviru poziva „Razvoj usluge osobe asistencije za osobe s invaliditetom – faza II“, a sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda te je njime bila osigurana usluga osobne asistencije za 11 osoba s invaliditetom (2 korisnika tjelesnim teškoćama i 9 korisnika s intelektualnim teškoćama).

Sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, konferencija je održana u 2 dijela za ukupno 50 sudionika.

Moderator konferencije bio je Tomislav Nedelić, jedan od korisnika usluge osobne asistencije. Nakon pozdravnih govora predsjednice Udruge Srce gđe Đurđe Penava, gradonačelnika Grada Svetog Ivana Zeline g. Hrvoja Košćeca i predstavnice Centra za socijalnu Skrb Sveti Ivan Zelina, gđe Mirjane Poldrugač, voditeljica projekta Nikolina Bešlić prezentirala je aktivnosti i rezultate projekta u protekle dvije godine, a osvrnula se i na daljnje planirane korake za unapređenje i razvoj usluge.

Tijekom konferencije predstavljen je i Priručnik o važnosti usluge osobne asistencije, koji je financiran iz projekta, a koji sadrži detaljan prikaz opisa poslova osobnog asistenta, njegova poželjna i nepoželjna ponašanja, te smjernice i preporuke za pristup osobama s invaliditetom, kao i iskustva osobnih asistenata i korisnika usluge osobne asistencije. Priručnik sadrži slikovne prikaze te je prilagođen na način da daje jasne informacije i upute osobama s intelektualnim teškoćama u korištenju usluge.

Tijekom konferencije nekoliko korisnika usluge osobne asistencije, članovi obitelji te sami osobni asistenti iznijeli su svoja iskustva i izazove s kojima su se suočavali u korištenju, odnosno pružanju usluge osobne asistencije. Osobni asistenti posebno su se osvrnuli na osobna iskustva i znanja koja su stekli obavljajući posao osobnog asistenta, a korisnici usluge osobne asistencije i njihovi roditelji govorili su o važnosti usluge osobne asistencije te na koji način je utjecala na njihove živote.

Završna konferencija završila je prigodnim domjenkom.

Projekt „Osobni asistent“ kao i organizaciju Završne konferencije sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 29.3.2019. do 22.3.2021. godine.

Galerija

 

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška