Projekt "Volontirajmo zajedno"

Objavljeno: 03.08.2015 u 10:38

Udruga Srce dobila je još jedan projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Projekt će se baviti povezivanjem organizacija civilnog društva i institucija s krajnjim korisnicima kroz uključivanje volontera i volonterskih akcija u projektne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Uz Udrugu Srce kao nositelja projekta u provedbu projekta biti će uključeno i 5 partnera OŠ Bedenica, OŠ Ksavera Šandora Đalskoga, SŠ Dragutina Stražimira, Grad Sveti Ivan Zelina, Centar za socijalnu skrb i 3 suradnika Gradsko društvo Crvenog križa, Gradska knjižnica Zelina i Dom za psihički oboljele osobe Skupnjak. Opći cilj projekta je promovirati volonterstvo i volontiranje kroz rad lokalnog volonterskog centra. Provedbom aktivnosti cilj je povećati broj građana uključenih u volonterske aktivnosti na području lokalne zajednice, povećati broj organizatora volontiranja, poboljšati praksu vrednovanja volontiranja te unaprijediti partnerske odnose između organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave i drugih institucija u lokalnoj zajednici u provedbi volonterskih programa.

Aktivnosti projekta usmjerene su na staračke obitelji, osobe s psihičkim oboljenjem, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djeca, socijalno i materijalno ugrožene obitelji. Najmanje 30 volontera sudjelovati će u aktivnostima pružanja pomoći u učenju u dvije osnovne škole, kreativnim i kreativno edukativnim radionicama u Udruzi Srce i Gradskoj knjižnici Zelina, plesno zabavnim radionicama u Domu za psihički oboljele osobe Skupnjak, pružanjem pomoći u kući samačkim/staračkim obiteljima u našoj lokalnoj zajednici, pružanja podrške osobama s invaliditetom u poludnevnom boravku u Udruzi Srce.

U aktivnosti projekta uključene su i edukacije volontera o pravima volontera i volonterstvu, kao i edukacija o menadžmentu volontiranja za organizatore volontiranja. Na taj način steći će se neka nova praktična znanja i vještine koje će se i nakon provedbe projekta vjerujemo uspješno provoditi.

Projekt će se baviti poticanjem i razvojem volonterstva u lokalnoj zajednici, a pružanjem podrške i druženjem kroz cijeli projekt će se poticati humanost i zajedništvo unutar svih članova lokalne i društvene zajednice. Provedbom projekta osvijestit će se važnost volonterskog doprinosa u zajednici te vjerujemo kako će se ove aktivnosti nastaviti provoditi i nakon završetka projekta.