Značajne izmjene i dopune zakona o volonterstvu (NN 84/21)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu usvojen je 15. srpnja 2021. godine, na 7. sjednici Hrvatskog sabora, a objavljen je 31. srpnja 2021., u Narodnim novinama br. 84/21.

Izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu cilj je usklađivanje s trenutnim stanjem na području volonterstva, uklanjanje postojećih prepreka i nejasnoća vezanih uz primjenu Zakona, olakšavanje primjene Zakona organizatorima volontiranja, usklađivanje postojećih trendova u volonterstvu te olakšavanje rada i unaprjeđivanje efikasnosti saziva Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

Značajnije izmjene Zakona o volonterstvu odnose se na:

• redefiniranje pojma dugotrajnog volontiranja i omogućavanje dugotrajnog volontiranja maloljetnih volontera,
  • određivanje jasne razlike između pojmova „volontiranje“ i „pripravnički staž“,
  • definiranje pojmova volontiranja poslovnog subjekta, koordinatora volontera, programa volonterskog centra i načina financiranja volonterskih centara,
  • nadopunjavanje nekih od temeljnih načela volontiranje koja se primarno odnose na dodatnu zaštitu djece uključene u volontiranje, zaštitu korisnika volontiranja, volontiranje kojim se zamjenjuje rad u slučaju nastupa izvanrednih situacija,
  • obaveze volontera,
  • sadržaj potvrde o volontiranju,
  • prekršajne odredbe

Sve izmjene možete pronaći na https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_07_84_1558.html