Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Poludnevni boravak i Klub Srce

Nakon povratka s godišnjeg odmora, nastavljamo s provođenjem mnogih zanimljivih aktivnosti u sklopu našeg Poludnevnog boravka i Kluba Srce.

Unutar aktivnosti svakodnevnog života sami pripremamo kavu i piće te pripremamo stol za obrok, osmišljavamo i zanimljive rođendanske čestitke te razne zahvalnice.

U sklopu edukativno obrazovnih i komunikacijskih aktivnosti imali smo radionicu pod nazivom „Knjiga za sve“ na kojoj smo raspravljali o knjigama i o tome tko šta voli čitati. Učili smo kako napisati molbu za posao te motivacijsko pismo.

Na dramsko glazbenoj radionici s vanjskim suradnikom doc.dr.sc. Damirom Miholićem, pripremamo igrokaz za božićnu priredbu Udruge Srce. S Kristianom Nasteskim, našim volonterom, uvježbavamo i glazbenu točku koja će također biti dio priredbe.

Plakat posvećen jeseni, prigodne narukvice za Pješadijadu, drvene igračke i još mnogo kreativnih rukotvorina, izrađujemo na kreativnim radionicama.

„Put oko svijeta“ naziv je radionica u sklopu kojih upoznajemo način života, gastronomiju, povijest i kulturu raznih zemalja. Tako smo otputovali u Argentinu, o kojoj nam je pričala Martina Bertović, radni terapeut u Udruzi, te u Island, o kojem nam je pričala Petra Juroš, fizioterapeutkinja.

Redovito imamo i sportske radionice, na kojima vježbamo, razgibavamo se, kuglamo i često idemo u šetnje.

U radionicama razvoja vještina iz područja očuvanja zdravlja obrađuju se teme o odlasku liječniku, higijeni, zdravoj prehrani, imunitetu i sl.

„Pozovi me na kavu“ – jedna je od omiljenijih aktivnosti u našem Klubu.

U sklopu ove aktivnosti bili smo na kavi kod našeg dragog prijatelja Petra Horvata i kod naše drage volonterke Helene Mačković, gdje su nas naši domaćini lijepo ugostili i počastili, a bila je i predivna atmosfera.

Jedna od aktivnosti koje se provodi u sklopu Kluba Srce je i uključenje u život zajednice. U sklopu ove aktivnosti posjetili smo Špancirfest u Varaždinu, bili na  druženju udruga u Ludbregu i Križevcima, posjetili smo Čoko Bar u Križevcima i naravno, sudjelovali na našoj tradicionalnoj Pješadijadi. Prošli tjedan bili smo i na Jolinom koncertu u Zagrebu, te na Kestenijadi.

Navedene aktivnosti provode se u grupi, a osim nabrojenih djelatnica, pripremaju ih i s nama provode: voditeljica programa Marija Dugac, mag. soc. pol., Amalija Jalžabetić, mag. rehab. educ., Sanja Spasić Bičak, a da svaki dan na vrijeme stignemo u Klub i sigurno se vratimo kućama, brine naš vozač Vlado Biršl.

U radu nam pomaže i volonterka Višnja Žegarac kojoj od srca zahvaljujemo na njenom angažmanu, kao i ostalim volonterima koji se povremeno uključuju i svojim doprinosima oplemenjuju naš Klub i naše Srce.

Prema potrebi, neki od nas koriste i individualne tretmane.

Fizikalnu terapiju provodi Petra Juroš, fizioterapeut; radnu terapiju Martina Bertović, radni terapeut; logopedske vježbe Jelena Martan, logoped; a za psihološku podršku tu je Barbara Miletić, psiholog.

Udruga srce kontinuirano provodi razne programe osnaživanja i poticanja svojih članova na zapošljavanje, a to će i dalje intenzivno činiti.

O našim aktivnostima javnost informiramo putem „Glasa Kluba Srce“ kojeg  sami uređujemo, godišnjeg časopisa „Srčeko Story“, objavljivanjem članaka na webu i facebook stranici Udruge, putem plakata za promotivni izlog na autobusnoj stanici kojeg sami izrađujemo, te putem Radio emisije „Otkucaji srca“.

Pripremio: Tomislav Nedelić, član Udruge

Galerija

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce