Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Prva godišnjica radio emisije "Otkucaji srca"

Povodom prve godišnjice radio emisije "Otkucaji Srca" donosimo osvrt urednika i voditelja Tomislava Nedelića o ciljevima emisije i iskustvu koje mu je sama donijela.

Nakon  mog završetka srednje poljoprivredne škole u Zelini, koja je tehnički bila najprihvatljiviji izbor, jer s obzirom na moj invaliditet svakodnevno putovanje u Zagreb bilo bi dosta zahtjevno, stekao sam dosta općeg znanja, divnih prijatelja i samopouzdanja.
No, nakon toga nisam znao što dalje.
Iako uvažavajući zvanje poljoprivrednog tehničara i razumijevanje profesora tokom mog školovanja, nisam se vidio u tome i smatrao sam da to nije ono u čemu bi mogao dati sve od sebe i iskoristiti svoje potencijale.
Moju veliku pozornost, još iz djetinjstva privlačili su mediji; novine, radio, TV – tko, što, kako se radi…Divio sam se ljudima koji su dio toga i zamišljao sebe kao dio te ekipe.

U jednom neslužbenom razgovoru s volonterkom Udruge Srce, Jelenom  Kovačević došlo je do ideje da se okušam u radu na našoj lokalnoj radio postaji. Uz njenu brzu inicijativu i veliku podršku Udruge Srce ubrzo sam se našao u prostorijama Radio Zeline u kojima sam se od prvog trena osjećao jako ugodno i nekako ''na svom terenu''.
I tako je krenula emisija Otkucaji srca, koju ja uređujem i vodim.
Emisiju smo u početku snimali subotom, a emitirala se nedjeljom, a od desetog mjeseca prošle godine emisija ide u živo, svake subote nakon vijesti u 16 sati. Od nedavno, novost u emisiji je i kontakt telefon na koji se slušatelji mogu javiti sa svojim komentarima, prijedlozima ili pitanjima.
 
Emisija se prvenstveno bavi Udrugom Srce, njenim ciljevima i  aktivnostima, projektima i programima koje provodi, ali i općenito osobama s invaliditetom i njihovim životima. 
Izvještavam sa svih događanja udruge Srce i događaja na kojima je udruga sudjelovala.
Tu su i rubrike ''Prava i povlastice za osobe s invaliditetom'' i ''Govorimo o zdravlju'', u kojoj govorim o pojedinim bolestima i kako se zaštititi od njih.
Zanimljive teme vezane su uz obilježavanje praznika, blagdana i značajnih datuma.
Jednom mjesečno radim izvještaj o tome što se radilo u Klubu srce, a na kraju svake emisije ide ''Radio izlog'' u kojem predstavljam po nekoliko predmeta koje izrađujemo u udruzi, a mogu se kupiti u našoj Poklon galeriji.
Što se tiče glazbe u emisiji, tu se trudim da bude raznolika i da uvijek ima za svakoga po nešto, a svatko tko u udruzi proslavi svoj rođendan ima pravo i na glazbenu želju.
U emisijama je do sada gostovalo 17 gostiju; članova udruge, volontera, stručnih suradnika i zaposlenika, kao i predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava.

Mene ova emisija jako veseli i u budućnosti bi se želio još  intenzivnije i profesionalnije baviti novinarstvom, za što mi treba još puno dodatnog stručnog školovanja i praktičnog rada, kojeg ću se ozbiljno i odgovorno prihvatiti ako se za to ukažu kakve mogućnosti.  

Zahvaljujem svim djelatnicima Radio Zeline koji su me lijepo prihvatili i nadam se da ćemo i nadalje dobro surađivati i doživjeti još puno emisija.

Do slušanja, Tomislav Nedelić

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce