Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Paraolimpijski školski dan

Paraolimpijski školski dan
Paraolimpijski školski dan su osmišljene aktivnosti, koje se tijekom školskog dana organiziraju u osnovnim školama s ciljem senzibiliziranja učenika o paraolimpijskim sportovima i pitanjima invalidnosti.

Kroz različite igre učenici svih uzrasta i sposobnosti mogu sudjelovati i naučiti koje su vrijednosti paraolimpijskog pokreta. U sklopu Paraolimpijskog školskog dana učenici upoznaju neke od naših sportaša koji obaraju svjetske rekorde i osvajaju medalje na Europskim i Svjetskim prvenstvima i Paraolimpijskim igrama. Osim toga imaju priliku sudjelovati u nekim sportovima, u kojima se natječu sportaši s invaliditetom.

10. veljače, Paraolimpijski školski dan (PŠD) održan je u Sportskoj dvorani u Sv. Ivanu Zelini.

Inicijator ovog Paraolimpijskog školskog dana bio je gosp. Darko Matić, predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije, a organizirali su ga SDOTI ''Srce'' i Udruga Srce, u suradnji s osnovnom školom D. Domjanić.

Desetak sportaša iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice u interaktivnom druženju s učenicima osnovne i srednje škole, te članovima Udruge Srce, prezentiralo je igranje stolnog tenisa iz pozicije osobe u invalidskim kolicima, bacanje kugle i diska, također iz kolica, boćanje, te kretanje sa povezom na očima, kako bi shvatili poteškoće s kojima se svakodnevno susreću slijepe osobe.

Da se uz mnogo truda i volje može savladati i ono za što su drugi mislili da je nemoguće, pokazala je članica Udruge Srce Marija Kotarski, djevojka sa cerebralnom paralizom, koja odnedavno trenira boćanje i već postiže zavidne uspjehe.

O svojem putu do mnogih sportskih medalja, kako sa domaćih, tako i sa međunarodnih natjecanja, svjedočila je Kristina Škrlec, bacačica kugle u kategoriji slijepih i slabovidnih osoba, članica Atletskog kluba za osobe s invaliditetom Agram, te članica novoosnovanog Sportskog društva osoba s tjelesnim invaliditetom ''Srce'' Sv. Ivan Zelina.

Sportsko društvo ''Srce'', na Paraolimpijskom školskom danu u Sv. Ivanu Zelini predstavio je Tomislav Nedelić, predsjednik društva; istaknuo da je društvo osnovano s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom u gradu Sv. Ivanu Zelini, te pozvao osobe s invaliditetom da kroz sport aktiviraju svoje talente i mogućnosti, te se na taj način što uspješnije uključe u svakodnevni život.

Paraolimpijski školski dan bio je jedan novi izazov za učenike osnovne i srednje škole u kojem su oni zaista uživali i pristupili mu bez ikakvih predrasuda, što je potvrdila i ravnateljica osnovne škole D. Domjanić, prof. Gordana Čosić. Svojim prisustvom, ovom segmentu obrazovanja pružili su i gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Koščec i Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Zahvaljujemo na pomoći volonterima; Ivanu, Damiru i Nikoli, te svim sudionicima Paraolimpijskog školskog dana.

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška