Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Edukacija osobnih asistenata u sklopu projekta "Osobni asistent" - faza II

Edukacija osobnih asistenata u sklopu projekta "Osobni asistent" - faza II
Dana 16. travnja 2019. u prostoriji Udruge Srce održana je edukacija osobnih asistenata u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH)

Edukacija osobnih asistenata provodi se u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2017-2020.”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a koji se provodi od 22.3.2019. do 22.3.2021. godine. Projektom je osigurana usluga osobne asistencije za 11 korisnika (4 za osobe s tjelesnim invaliditetom i 7 za osoba s intelektualnim teškoćama). U edukaciji su sudjelovali svi osobni asistenti, a edukaciju je vodila gđa Marica Mirić ispred Saveza osoba s invaliditetom u pratnji pravnice Lorene Vovk.

Osobni asistenti su se kroz edukaciju upoznali s najvažnijim člancima Konvencije Ujedinjenih Naroda o pravima osoba s invaliditetom, posebno s pravom na neovisno življenje i uključenost u zajednicu. Osobnim je asistentima objašnjena uloga osobnih asistenata, istaknuta su njihova prava i obveze u pružanju usluge osobne asistencije kao i temeljne obveze i prava iz radnog odnosa. Također su upućeni u postupak pružanja potrebne prve pomoći i rukovanju raznim pomagalima i suvremenom tehnologijom namijenjene osobama s invaliditetom. Tijekom edukacije osobni asistenti su imali priliku iznije svoja dosadašnja iskustva u radu s korisnicima i eventualnim teškoćama s kojima su se susretali te su se upoznati s primjerima dobrog načina komunikacije i najboljim načinima rješavanja mogućih sukoba tijekom vršenja usluge osobne asistencije.

Kroz edukaciju, osobnim asistentima je pružana podrška u njihovom radu kroz savjete i primjere dobre prakse kako bi što kvalitetnije pružali uslugu osobne asistencije narednih 24 mjeseca. Na taj način će osobni asistenti pridonijeti povećanju kvalitete života i samostalnosti njihovih korisnika.

 

Galerija

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška