Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Javna tribina o važnosti usluge osobne asistencije

Javna tribina o važnosti usluge osobne asistencije
Javna tribina se provodi u sklopu projekta "Osobni asistent" financiran iz Europskog socijalnog fonda.

U petak, 9. ožujka 2018. godine u Gradskoj vijećnici Sveti Ivan Zelina u sklopu projekta „Osobni asistent“ održala se Javna tribina o važnosti usluge osobne asistencije. Na samom početku tribine predsjednica Udruge, Đurđa Penava, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dolasku što je znak prihvaćanja i potpore projektima i programima kojima se Udruga Srce bavi i kontinuirano proširuje uvođenjem inovativnih usluga u zajednici. Na tribini su prisustvovali zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, ravnateljica centra za socijalnu skrb Alma Mašić Biljan, predstavnici gradskih vrtića i škola, djelatnici, volonteri i članovi Udruge te brojni drugi uvaženi gosti.

Nikolina Sičaja, koordinatorica rada osobnih asistenata izvijestila je o dosadašnjim provedenim aktivnostima, dok je voditeljica poludnevnog boravka Marija Dugac naglasila napretke korisnika u svakodnevnim grupnim aktivnostima u kojima sudjeluju. Osobni asistenti odigrali su veliku ulogu u prevladavanju strahova i u prevladavanju određenih teškoća s kojima su se korisnici dosad susretali pa su na taj način pojedini korisnici po prvi put u životu otišli na kavu, plivanje i brojne druge aktivnosti neovisno o roditeljima i drugim članovima obitelji.

Kako se stvari provode u praksi te na koji način uslugu asistencije doživljavaju osobni asistenti te korisnici ispričali su oni sami. Suzana Gregurić i Manuela Lučić, zaposlene osobne asistentice na ovom projektu, prenijele su svoje iskustvo pružanja usluge od samog početka, razdoblje prilagodbe, načine svakodnevnog rada s korisnicima, teškoće s kojima su se susretale te posebne napretke korisnika, što se najviše ogleda kroz povećanu samostalnost u svakodnevnom životu i veću uključenost u aktivnosti lokalne zajednice.

Posebni gost tribine bila je Amna Alispahić koja dolazi iz Sarajeva. Amna je ispričala svoju životnu priču od prvih sjećanja do danas. Unatoč sljepoći te ogromnim sustavnim preprekama s kojim se susretala Amna je završila je dva fakulteta, danas je zaposlena i majka je dvoje djece. Ključ u svladavanju izazova i prepreka, bila je vjera u samu sebe i želja za znanjem te neprocjenjiva podrška roditelja. Amna je istaknula kako nikad nije imala osobnog asistenta, osim u situacijama kada bi ga sama financirala, što joj je dodatno uzrokovalo teškoće u obavljanju svakodnevnih poslova. Izostanak usluge osobne asistencije uzrokovalo je njenu potpunu ovisnost o roditeljima i drugim članovima obitelji.  Usluga osobne asistencije je jedna je od najznačajnijih usluga koje izravno doprinose povećanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom te je naglasila problematiku financiranja osobnih asistenata koji se zasada financiraju projektno, a ne sustavno, a osvrnula se i na pojam inkluzivnog življenja u lokalnoj zajednici.

Na kraju javne tribine svi sudionici s nastavili druženje uz osiguranu zakusku. Projekt „Osobni asistent“ udruga Srce provodi od 28.3.2017. godine, a Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Udruga Srce osigurava još dva osobna asistenata za dva korisnika s tjelesnim invaliditetom od 2010. godine. Ove godine financira se u sklopu trogodišnjeg programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj od 2016. do 2018. godine financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Galerija

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška