Usluge senzorne integracije

Jedan od pojmova koji se često susreće u području rada s djecom s teškoćama u razvoju jest pojam senzorne integracije. Iako zvuči prilično apstraktno i komplicirano, senzorna integracija zapravo je postpuno prirodan, neurološki proces koji se neprestano odvija u svakome od nas. Pod pojmom „senzorna integracija“ podrazumijeva se svaki neurološki proces kojim se objedinjuju senzorni (osjetilni) doživljaji vlastitog tijela i okoline, a što čovjeku posljedično omogućava smisleno djelovanje i ponašanje. Najjednostavnije rečeno, senzorna integracija je prerada informacija koje u mozak pristižu putem brojnih osjetila i dovode do određene reakcije koja se očituje u ponašanju pojedinca u okolini.

Kad govorimo o osjetilnim sustavima koji su nužni za prijenos podražaja iz vlastitog tijela i okoline, prije svega mislimo na:

• Vizualni (vidni) sustav
  • Auditivni (slušni) sustav
  • Taktilni sustav (sustav dodira, opipa)
  • Vestibularni sustav (sustav za ravnotežu)
  • Proprioceptivni sustav (prenosi informacije o položaju tijela u prostoru)
  • Gustatorni sustav (sustav za okus)
  • Olfaktorni sustav (sustav za njuh)

Iako u teoriji govorimo o svakom sustavu posebno, u svakodnevnom funkcioniranju svi oni djeluju istovremeno i ne mogu se odijeliti. To bi značilo da mozak neprestano prima puno različitih informacija iz navedenih sustava, a nakon njihove prerade i obrade šalje povratnu informaciju u obliku ponašanja i djelovanja svakoga od nas. Ponekad, zbog različitih razloga dolazi do poremećaja u procesu senzorne integracije. To bi značilo, da određeni podražaji nisu zamijećeni, neki su zamijećeni prejako, njihova obrada u mozgu prerađuje se na način koji odstupa od uobičajenog, a sve to posljedično dovodi do reakcije tj. ponašanja  koja okolini često nisu razumljiva.

DOJENAČKA DOB I DOB MALOG DJETETA :

• Zaostajanje u motoričkom razvoju
  • Asimetrično držanje tijela
  • Odbojnost prema maženju, dodirivanju
  • Izraženi poremećaji spavanja i budnosti (teško zaspi, često se budi)
  • Teškoće sisanja, gutanja, hranjenja
  • Prekomjerno plakanje kojem se ne može utvrditi opravdan razlog
  • Pružanje otpora i odbijanje određenih aktivnosti (npr. rezanje noktiju, pranje kose, kupanje)
  • Često stavljanje predmeta u usta u dobi u kojoj se razvojno to ne očekuje
  • Ne voli hodati boso
  • Hoda na prstima
  • Pokrivanje očiju na određene izvore svjetlosti