Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Osobni asistent - Dvogodišnji program za razdoblje od 2022. do 2023. godine

Program "Osobni asistenti" financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Opći cilj programa:

  • Doprinijeti jačanju socijalnog i društvenog uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije

Specifični ciljevi programa:

  • Proširiti i nastaviti  pružanje usluge osobne asistencije  osobama s najtežom vrstom i najvećim stupnjem invaliditeta  
  • Povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu  života  uz poticanje  neovisnog  življenja osobama s najtežom vrstom  i najvećim stupnjem  invaliditeta
  • Poticati zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada zapošljavanjem na radno mjesto osobnog asistenta

Trajanje  programa  od 1.1.2022. do 31.12 2023.

Vrijednost programa: 323.826,92  kuna

Ugovorno tijelo: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike

Program „Osobni asistent“ za razdoblje od 2022. – 2023. je nastavak dosadašnjih programa, a koje udruga provodi od 2013. godine. Osobama  kojima je osigurana usluga asistencije omogućeno je  neovisnije življenje  te ravnopravnije i aktivnije sudjelovanje u društvenim aktivnostima.

U sklopu programa „Osobni asistent“ osigurana je usluga osobne asistencije za dva korisnika od kojih je jednom korisniku po prvi put odobrena usluga osobne asistencije na osam sati.

Usluga osobne asistencije osim ostanka  u matičnoj  sredini (sprečavanje  institucionalizacije) i smanjenja ovisnosti o članovima obitelji, omogućuje osobama s invaliditetom samostalno odlučivanje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, postojanje izbora  i preuzimanje kontrole nad vlastitim odlukama.

Tomislav Nedelić

Voditelj u elektroničkim medijima

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce