Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Projekt "Pokreni i promjeni"

Projekt "Pokreni i promjeni"
„Pokreni i promjeni“ projekt je Udruge Srce odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2019. godini u ukupnom iznosu od 30.145,20 kn.

„Pokreni i promjeni“ projekt je Udruge Srce odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2019. godini u ukupnom iznosu od 30.145,20 kn.

S ciljem smanjena pritiska na okoliš koje uzrokuje proizvodnja novog i čestog manje trajnog proizvoda te promicanja razvoja pozitivnog stava prema „zelenom gospodarstvu“ i razvoju lokalnih partnerskih modela, partner na projektu je Ekološka Udruga „Krka“ iz Knina.

Prikupljanje i oslikavanje staklenih boca, izrada ogrlica i vrećica od tkanine, restauracija starog drvenog namještaja, ukrašavanje platnenih vrećica samo su neke od aktivnosti ovoga projekta koje se provode od rujana 2018. godine s ciljem povećanja svijesti o važnosti recikliranja starih materijala poput staklenih boca, tkanine i platna, odjeće od trapera, staroga papira, plastičnih čepova i sl.

Jedna od aktivnosti bilo je i Studijsko putovanje u Knin u posjet ekološkoj Udruzi „Krka“ na kojoj su sudjelovali  zaposlenici s  članovima UO Udruge „Srce“. Kao primjer dobre prakse u partnerskoj organizaciji, sudjelovali su na radionici recikliranja stare odjeće, točnije traperica, koje su prenamijenjene u vrećice za lavandu, u ruksake, torbice i sl. Upoznali su se i s izradom torba od plastičnih vrećica za voće i povrće ili smeće. Također, bili su u prilici posjetiti eko knjižnicu koja je zasigurno najdraža destinacija najmlađih građana Knina. Naime, u eko knjižnici građani imaju priliku posuditi igračku koju žele i igrati se s njome koliko žele, te ju nakon igre vratiti u knjižnicu kako bi mogla uveseliti i neko drugo dijete. U Kninu na raznim lokacijama postoje kontejneri za donacije starih igračaka s kojima se djeca više ne žele igrati, što uvelike smanjuje zagađenje okoliša s plastičnim igračkama pošto se igračke nakon dezinfekcije ponovno koriste.

Također, tokom provedbe projekta u posjeti Udruzi „Srce“ bili su djelatnici iz Ekološke Udruge „Krka“ te su sudjelovali na zajedničkim radionicama. Zajedničkim snagama na izložbenom štandu povodom blagdana Svetog Ivana Krstitelja predstavljeni su razni predmeti poput jastuka ukrašenih ručnim vezom, vrećica za lavandu, kaširanih posuda, pushleka izrađenih od keramičkih cvjetova i platna kojeg su donirali građani, magneta izrađenih od drvenih pločica, staklenih pločica oslikanih dekupaž tehnikom i sl. Članice Udruge Srce imale su na sebi pregače izrađene od doniranog platna ukrašenog s ručnim vezom. Tokom posjete razgovaralo se i o daljnjim aktivnostima kojima bi se ojačali kapaciteti neprofitnih organizacija uključivanjem volontera u provođenje projektnih aktivnosti u lokalnoj zajednici i drugo.

Nakon završetka projekta i njegovih aktivnosti očekujemo nastavak suradnje s partnerskom organizacijom u svrhu razmjene iskustava ponovne upotrebe i reciklaže  već postojećim proizvoda,  stavljanjem ponovno u istu ili neku drugu funkciju. Izrađeni proizvodi tokom projektnih aktivnosti biti će prezentirati u interaktivnom izložbenom prostoru „DAR“ Udruge Srce, te na izložbenim štandovima tijekom manifestacija i prigodnih blagdana.

Galerija

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce