Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Primjer dobre prakse - Sonček

Primjer dobre prakse - Sonček
U potrazi za primjerom dobre prakse na području zapošljavanja osoba s invaliditetom kao i njihovim uključivanjem u društvo uputili smo se u Sloveniju, točnije u Maribor.

U utorak, 10. prosinca 2019. godine posjetili smo SONČEK - Mariborsko društvo za cerebralnu paralizu koje već više od 30 godina djeluje u Sloveniji. Dio je saveza Sonček koji pored Maribora povezuje 16 regionalnih društava za cerebralnu paralizu. To je dobrovoljna, humanitarna, neprofitna organizacija koja brine o osobama s invaliditetom s ciljem pružanja pomoći djeci, adolescentima i odraslima s cerebralnom paralizom, po principu socijalnog poduzetništva. Vidjeli smo da korisnici ručno izrađuju čestitke, proizvode od gline, lutke, božićne ukrase, slike i slične predmete.

U sklopu izleta u organizaciji Zveze Sonček posjetili smo i VDC Sonček Pobrežje i Centar Sonček Vrtiče te dobrotvornu trgovina Sonček, u centru Maribora. Upoznali smo se da VDC Sonček nudi posebne uvjete zapošljavanja u centru, prijevoz osoba s invaliditetom, savjetovanje i obrazovanje, iznajmljivanje stručnih knjiga i video filmova, ljetovanje i odmor, kao i razne programe za aktivni odmor. Djelatnost Centra za njegu i rad VDC Sonček namijenjena je odraslim osobama koje zbog invaliditeta nisu u stanju naći posao ni na otvorenom tržištu rada, ni u tvrtkama za zapošljavanje osoba s invaliditetom i koje su stekle status osobe s invaliditetom prema Zakonu o socijalnoj skrbi za mentalne i tjelesne osobe. VDC organiziran je u deset cjelina, koje su dio deset Sonček centara. Udruga Sonček ima koncesiju Ministarstva za rad, obitelj i socijalna pitanja za program posebnih uvjeta zbrinjavanja, usmjeravanja i zapošljavanja koji se u VDC-u provodi za 139 osoba.

Provedba programa zaštite, upravljanja i zapošljavanja pod posebnim uvjetima u VDC-u Sonček znači dopunjavanje i širenje javne mreže i pružanje uvjeta za mogućnost izbora. Temelji se na načelima normalizacije i jednakih mogućnosti i individualnog pristupa pojedincu, pravu na punoljetnost i mnogostrukom opterećenju obitelji. To znači pružanje mogućnosti za ispunjavanje potreba za obukom i zapošljavanjem šireg spektra odraslih osoba s invaliditetom.

U sklopu izleta posjetili smo i dobrotvornu trgovinu Sonček u kojoj se prodaju donirani proizvodi radi prikupljanja sredstava za provedbu programa u invalidskoj i humanitarnoj organizaciji Sonček. Tako se uz prikupljanje donacija, socijalizaciju ljudi s cerebralnom paralizom podiže i svijest opće populacije o Sončekovim aktivnostima.

 

Galerija

Donatori

Pravni okviri

Medijska podrška