Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Okrugli stol „Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom“

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom pod vodstvom stručnog suradnika HSUTI-a gosp. Luke Kellera, dipl.iur. dana 07. lipnja 2022. održan je Okrugli stol na temu „Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom“

Nakon kratkog okupljanja predstavljeni su sudionici okruglog stola: Ispred Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora predstavljena je gospođa Ljubica Lukačić, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gospođa Marija Borovec (voditeljica službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo te gospođa Branka Meić Sabljar (predstojnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i savjetnica iz ureda OSI, Udruga Srce iz Svetog Ivana Zeline, Udruge OSI Daruvar, Društvo dječje i cerebralne paralize Varaždin, UTI Bjelovar, OSI Kutina, Savez osoba s intelektualnim teškoćama, Savez invalida rada, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje Sutra“ Koprivnica na čelu sa predsjednicom gospođom Marijom Mraz koja je također dala svoj osvrt o ovoj tabu temi, te gospodin Marko Buljevac izv. prof. dr. sc. sa Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada.

 Gospodin Marko u svom izlaganju na temu „Predrasude i mitovi vezani uz seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom“  ističe da je potpuno u redu ne imati partnera ili partnericu, te da mu je super kako on kaže kada osobe s invaliditetom preduhitre društvo ili stručnjake pa postanu roditelji i postave izvrsnu djecu na noge. Govori i o predrasudama osoba s invaliditetom i navodi  da se sama seksualnost smatra privilegijom za osobe heteroseksualne orijentacije, najčešće bijele rase, osoba mlađih bez invaliditeta te fizički atraktivnih osoba.

Gospođa Marija u svom izlaganju „Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom – iskustva iz prakse“ ističe da bez obzira na to što je osoba s invaliditetom uspjela se oduprijeti svim skepticima i predrasudama svoje okoline Napominje da nikada unutar njene obitelji nije bilo razgovora o mogućim partnerskim odnosima, braku, djeci i sl. Unatoč tome uspjela je upoznati svog sadašnjeg supruga, udala se i rodila sina koji je danas inženjer građevine.

Predstavnici ispred Udruge Srce na Okruglom stolu bili su: gospođa Marina Sakmardi, gospodin Anđelko Žagar i gospodin Ivan Iveljić

"Mislim da i osobe s invaliditetom imaju pravo otvoreno govoriti o svojim seksualnim pravima i potrebama bez tabua niti da nas itko sprječava u vlastitim odlukama što kako i zašto te dali ćemo imati nekoga ili ne". 

Anđelko Žagar, voditelj kampanje

„Ništa o našoj neovisnosti bez nas“

Izvori financiranja

Članstva Udruge Srce