Provedena edukacija stručnjaka "Osobno usmjereni pristup i individualni plan podrške"

Edukacija "Osobno usmjereni pristup i individualni plan podrške" provodi se u sklopu projekta "NeoviSAN" kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 1.11.2021.-1.11.2023. godine

U razdoblju od 7. do 11. studenog 2022. provedena je edukacija za zaposlenike Udruge Srce i Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina pod nazivom „Osobno usmjereni pristup i individualni plan podrške“

Edukaciju je vodio Darko Kobetić, prof.reh., ravnatelj Centra znanja PROFECTUS.

Edukacija je obuhvatila teorijski koncept kojeg definira Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, a koju se i Hrvatska obavezala provoditi.
Teorijskim konceptom su izloženi modeli pristupa osobama s invaliditetom kroz društvenu patologiju i faktore invaliditeta koje stvara društveno okruženje. Detaljno je obrazložen koncept procjene definiran MKF-om, a koji se sastoji od ukupno dvije komponente (funkcioniranje i teškoće te okolinski faktori) te četiri domene (tijelo – funkcije i strukture, aktivnosti i sudjelovanje, faktori okruženja i osobni faktori).
Na konkretnim primjerima iz prakse pojašnjeni su načini prikupljanja podataka o osobi kroz suradnju sa svim pružateljima usluga u zajednici.

Tijekom Edukacije stavljen je naglasak i na Obrazac osobno usmjerenog plana potpore te su polaznice detaljno upoznate sa svim elementima Obrasca kao i načinima njegova ispunjavanja u cilju konačnog plana koji obuhvaća sve segmente života osobe kojoj je potrebna potpora. Pojašnjeni su i ciljevi osobno usmjerenog planiranja koji se odnose na osnaživanje osobe i njene obitelji, prikupljanje podataka o svim dostupnim i potrebnim resursima za pružanje potpore te upućivanje osobe u usluge u zajednici.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.